Diskografi

af Christian Rantsén, Allan Tychsen og Peter Krogh

Diskografien gennemgår en større ændring af layout, så der kan være sider der ikke virker midlertidigt.


Hvad enten man er ny fan og først skal til at opleve Elvis’ musikalske univers – eller kender mange af sangene, så er det håbet at vi kan inspirere til at komme til at kende artisten Elvis lidt bedre.

Ved hvert enkelt år, er der taget udgangspunkt i enkelte begivenheder som kan fortælle kort om et eller flere højdepunkter på året.

Diskografien er opbygget over de amerikanske udgivelser. Ligesom udgivelses datoen og coverbilledet også er de amerikanske.

Dengang, i 1950’erne, 60’erne og 70’erne, var det helt normalt at plader blev produceret og udgivet “lokalt” i hvert enkelt land. I Danmark var det firmaet Hede Nielsen der stod for produktionen af Elvis plader, selvfølgelig på licens for RCA, som var Elvis’ pladeselskab. De fleste udgivelser blev udgivet i alle lande, enkelte dog med lidt alternative cover art. Men stort set alle lande lavede også deres egne udgivelser, især sange der blev plukket ud af LP’er og udgivet som singler, som ikke nødvendigvis udkom i USA.

Nørde sider

Vi laver løbende “nørde sider” til udgivelserne, hvor du finder spændende dybdegående info om den pågældende plade.

Så hvis du støder på dette stempel, så pas på med at klikke på det. Det er seriøs nørderi du møder!


Begynder guide til diskografien

Hvis du slet ikke aner hvad det er vi skriver om, eller bare gerne vil have det genopfrisket, så skal du læse med her.

I Elvis’ tid blev musik udgivet på plader, også kaldet vinylplader. I modsætning til en CD, er der på en plade to sider til lagring af musik.

Single plade

En single plade indeholder kun én sang på hver side. Størrelsen er 7 tommer (17,78 cm) i diameter. En single drejer rundt med 45 rpm (omgange pr. minut) på pladespilleren . De første Elvis singler blev desuden også udgivet i det helt gamle “’78er” format. En 78er er en singleplade der måler 10 tommer (25,40 cm) i diameter, og snurer rundt med 78 rpm på pladesplleren. Dette er et format der blev udfaset i starten af 1960’erne.
Single pladens katalognummer angiver formatet:

20- er 78’er singlen og 47- er 7 tommer singlen

Mange af især de første singler blev udgivet i et standard pladeomslag, uden et decideret cover. Derfor er nogle singler kun af billedet med selve pladen.
Single plader var det bedst sælgende format. De blev brugt af DJs på bl.a. radiostationer og i jukebokse. Desuden var dette den billigste måde for teenagerne at købe musikken på.

EP

EP er ikke en forkortelse for Elvis Presley, men for “Extended Play”, der kan oversættes til “udvidet spilletid”. Størrelsen på en EP er også 7 tommer, ligesom en single-plade. Men her har man presset 2, sommetider endda 3, sange ind på hver side. EP’en havde sin storheds tid i 50’erne og starten af 60’erne, fordi den var meget billigere end en LP. Derfor var det oftest dette format at teenagerne købte. EP formatet blev udfaset i midten af 60’erne.

LP

Long Play pladen måler hele 12 tommer (30,48 cm) i diameter, og er dermed noget større end singler og EP’er. Den snurrer også kun rundt med 33 rpm på pladespilleren, og kan dermed indeholde en del mere musik. Fra 1960 og frem til 1968 blev LP’erne udgivet i både mono og stereo udgaver, da en del pladespillere kun kunne afspille mono plader. Katalognummeret angiver hvad der er tale om:

LPM er mono udgaven og LSP er stereo udgaven

Det er disse LP albums der senere er blevet overført til CD’er og streaming, ofte med sange fra single-plader som bonus sange. Det er disse originale Elvis albums vi anbefaler at man søger efter på streaming tjenester som f.eks. Spotify, hvis man vil dykke ned i Elvis’ musikalske univers som “nybegynder”.

Mono – Stereo

Mono: Musikken er enten indspillet eller “mixet” så det færdige resultat afspilles fra kun ét lydspor, der kan afspilles fra en enkelt højtaler. Dette var standarden i 50’erne.
Stereo: Musikken indspilles på flere kanaler og mixes ned til to kanaler, en højre og en venstre. Dette kræver udstyr der kan afspille stereo, der kræver to højtallere. Dette er helt almindelig standard i dag.
I 1960 begyndte man at indspille og udgive i stereo. Alle single blev dog stadig kun udgivet i mono, da radiostaioner og jukeboxe kun kunne afspille i mono.

error: Advarsel: Indholdet er beskyttet!