Diskografi

af Christian Rantsén, Allan Tychsen og Peter Krogh

1970

Efter engagementet i august 1969 blev der skrevet en kontrakt, hvori det blev formuleret, at Elvis skulle spille de næste 7 år på The International Hotel. I februar 1970 spillede Elvis en ny række koncerter, og også denne gang blev en del af disse optaget og udsendt senere samme år på plade.
Der var lidt udskiftninger i bandet i forhold til augustsæsonen året tidligere, blandt andet kom en ny pianist Glen Hardin til. Han skulle vise sig at være et værdifuldt aktiv, da han også arrangerede en række af sangene til februarkoncerterne.

RCA tog igen muligheden for at indspille et nyt livealbum, men der var bare et problem: Setlisten havde ikke ændret sig særligt meget siden august måned året før. Der havde under prøverne været tale om en række nye sange, der skulle inkluderes blandt andet ”Delta Lady”, som var et hit fra Joe Cocker. Glen Hardin havde skrevet arrangementer til Neil Diamonds ”Holly Holy”, men heller ikke denne blev brugt. Da RCA manglede materiale for at kunne lave et komplet album, blev der brugt indspilninger fra august måned, og da de havde samlet materialet og lavet det nødvendige efterarbejde, kunne pladen sendes i trykken.

I sommeren 1970 planlagdes en ny række indspilninger, denne gang vendte man tilbage til Nashville Studio B, som man tidligere havde brugt. Men i modsætning til hvad man tidligere havde gjort, blev et nyt band sammensat i et forsøg på at ramme samme lydmæssige standard, som indspilningerne året tidligere i American Sound Studios. Bandet blev en blanding af tidligere kendinge og helt nye musikere, som blev hentet fra musikstudierne i Muscle Shoels et kendt studie, som havde gjort sig bemærket over de sidste 5 år med en lang række succesfulde indspilninger af høj kvalitet.
Teknikken var også blevet opgraderet siden Elvis’ sidste indspilninger i Studio B. I studiet var der blevet installeret en ny 16-spors båndoptager, som havde afløst den gamle maskine med 4 spor. Det gjorde det muligt i endnu højere grad at separere instrumenterne. Samtidig blev det enklere for teknikerne at skulle justere mikrofoner, da det nu var lettere at skrue op og ned for de enkelte instrumenter både under indspilningerne og i efterbehandlingen.
Det var der også brug for, da det nye hold af musikere arbejdede mere disciplinerede og spillede mere ”rent” i forhold til musikerne fra American Sound Studios. Hvor Chips Moman i høj grad fokuserede på helheden, og på at få de enkelte dele, som han ønskede, lavet om, hvor han vurderede, at det var nødvendigt, så var arbejdet her mere fokuseret på at få et perfekt take, som kunne bruges til udgivelse. Elvis var vant til denne arbejdsmetode, og det flugtede også godt med hans egen overbevisning om, at musikken ikke behøvede at være perfekt – men skulle have det rigtige ”feel”.
Udvalget af sange var af noget mere varierende kvalitet end året før, men sange som ”Bridge over Troubled Water”, ”I’ve Lost You”, ”Stranger in the Crowd” og ”Just Pretend” for at nævne nogle få holdt stadig en høj kvalitet.

Indspilningerne forløb over 5 dage i juni, hvor i alt 35 sange blev indspillet. Et uhørt antal i forhold til tidligere tider. Nu ventede der stadig en del arbejde forude for producer Felton Jarvis, som skulle til at lægge ekstra lag på indspilningerne i form af strygere, baggrundsvokaler og øvrigt instrumentarbejde. Et enormt arbejde, som også havde taget en del tid med indspilningerne året tidligere. Elvis havde nydt at arbejde, hvilket var vigtigt i forhold til det fremtidige samarbejde med Felton. Dette var Felton Jarvis’ første indspilninger, hvor han var ansat direkte under Elvis, så det var også på mange måder en personlig succes for ham.

Efter en måneds ferie begyndte tre ugers prøver i Las Vegas til den kommende sæson. Det var næsten samme hold af musikere, som ved de tidligere koncertrækker. Denne gang var der dog kameraer på – til indspilningen af en ny dokumentarfilm, som skulle vise forberedelserne i kulisserne. Omkring 60 sange blev gennemspillet ved disse prøver, men igen blev det kun udvalgte sange, som klarede sig igennem nåleøjet. Nyere sange som f.eks ”Heart of Rome”, som var blevet indspillet måneden forinden, blev droppet, da de var for stemmemæssigt udfordrende til at kunne klare en måneds koncerter. Dog blev der med tilføjelsen af sange som ”I Just Can’t Help Believing” og ”Bridge Over Troubled Water”, tilført nye dimensioner til Elvis’ koncerter, så det fremstod med en bedre balance mellem rocknumre og større ballader. I virkeligheden måske en bedre opvisning i, hvad han kunne stemmemæssigt og musikalsk end tidligere og en mere fuldført collage af, hvad hans musik bestod af.
En række koncerter blev også filmet, så filmen følger hele forløbet fra prøver til fuldførelse.

Alt var dog ikke fryd og gammen, der var kritik fra flere sider, hvor Elvis igen skulle optræde i Las Vegas, som på daværende tidspunkt var et sted kun for folk, der var interesserede i at gamble og måske knap så meget i Elvis’ optrædener. Tom Parker arrangerede derfor en turné, som skulle vare 6 dage i september med i alt 8 koncerter. Et publikum på i alt 100.000 var med til at overbevise alle involverede om, at det måske var en god idé at åbne op for muligheden for at optræde mere uden for spillebyen.

I september blev der indspillet til et nyt album igen. Det skulle være et konceptalbum, men de manglede stadig to sange, før at pladen kunne udsendes. Denne gang var alt dog ikke som, det plejede at være. Elvis var usædvanligt humørsyg og mødte slet ikke op første dag, hvor indspilningerne skulle begynde. Da han endelig mødte op mere end 24 timer senere, var han irriteret og ville egentlig bare hurtigst muligt have opgaven klaret, så han kunne komme tilbage til Los Angeles samme aften. Det var ikke klart for alle, hvad årsagen kunne være, men sangene kom dog i kassen. Priscilla var med ham denne dag, og over for en af de tilstedeværende musikere indikerede hun, at der var gode grunde til hans dårlige humør. Han opfattede det som om, at årsagen kunne være narkotika.

Kentucky Rain / My Little Friend

Single. Udgivet 29. januar 1970 RCA Victor 47-9791

Den fjerde single som kom fra indspilningerne i American Sound Studios året før; den solgte knap så godt som de øvrige singler og nåede kun en 16. plads på Billboard-listen.

 

Let’s Be Friends

LP. Udgivet april 1970 RCA Camden CAS 2408
Side 1
Stay Away, Joe
If I’m a Fool (For Loving You)
Let’s Be Friends
Let’s Forget About the Stars
Mama
Side 2
I’ll Be There
Almost
Change of Habit
Have a Happy

Dette var en billig udgivelse, som blev forhandlet på plads med Tom Parker efter succesen med den tidligere budget-lp. Indholdet bestod både af left-overs fra American Sound indspilningerne i 1969, samt u-udgivne film sange. “Mama” var helt tilbage fra “Girls! Girls! Girls!” filmen fra 1962. Albummet solgte omkring 400.000 eksemplarer.

 

The Wonder of You / Mama Liked the Roses

Single. Udgivet 20. april 1970 RCA Victor 47-9835

Efter succesen med livealbummet året før var det en oplagt idé at få Elvis til at indspille live i Las Vegas og optage det for at kunne udsende det senere. B-siden var en sang fra indspilningerne året før i American Sound Studios.

 

On Stage

LP. Udgivet 1. juni 1970 RCA Victor LSP 4362
Side 1
See See Rider
Release Me
Sweet Caroline
Runaway
The Wonder of You
Side 2
Polk Salad Annie
Yesterday
Proud Mary
Walk A Mile In My Shoes
Let It Be Me

Elvis’ anden sæson på The International Hotel i Las Vegas blev også indspillet, ligesom den foregående blev det.  Det blev en del af den nye pakke med at optage liveindspilninger – til at promovere koncerter (og omvendt).

 

I’ve Lost You / The Next Step Is Love

Single. Udgivet 14. juli 1970 RCA Victor 47-9873

Efter indspilningerne i Nashville i juni måned blev denne single lynhurtigt udgivet. Elvis havde været ekstremt motiveret og havde fået indspillet hele 34 sange i løbet af ganske få dage.

 

Worldwide 50 Gold Award Hits, Vol. 1

4-LP Box-set. Udgivet august 1970 RCA Victor LPM 6401
Side 1
Heartbreak Hotel
I Was the One
I Want You I Need You I Love You
Don’t Be Cruel
Hound Dog
Love Me Tender
Side 2
Any Way You Want Me
Too Much
Playing For Keeps
All Shook Up
That’s When Your Heartaches Begin
Loving You
Side 3
(Let Me Be Your) Teddy Bear
Jailhouse Rock
Treat Me Nice
I Beg Of You
Don’t
Wear My Ring Around Your Neck
Hard Headed Woman
Side 4
I Got Stung
A Fool Such As I
Big Hunk O’ Love
Stuck On You
A Mess Of Blues
It’s Now or Never
Side 5
I Gotta Know
Are You Lonesome Tonight?
Surrender
I Feel So Bad
Little Sister
Can’t Help Falling in Love
Side 6
Rock-A-Hula Baby
Anything That’s Part of You
Good Luck Charm
She’s Not You
Return to Sender
Where Do You Come From
One Broken Heart for Sale
Side 7
(You’re the) Devil in Disguise
Bossa Nova Baby
Kissin’ Cousins
Viva Las Vegas
Ain’t That Loving You Baby
Wooden Heart
Side 8
Crying in the Chapel
If I Can Dream
In the Ghetto
Suspicious Minds
Don’t Cry Daddy
Kentucky Rain
‘Elvis Sails”

RCA og Tom Parker forsøgte at lave produkter, som kunne ramme flere prisklasser. Denne udgivelse indeholdt næsten alle Elvis’ hits i en samlet pakke. Den solgte 150.000 eksemplarer.

 

Elvis’ Christmas Album

LP. Udgivet august 1970 RCA Camden CAL 2428
Side 1
Blue Christmas
Silent Night
White Christmas
Santa Claus Is Back In Town
I’ll Be Home For Christmas
Side 2
If Every Day Was Like Christmas
Here Comes Santa Claus (Down Santa Claus Lane)
Oh Little Town Of Bethlehem
Santa Bring My Baby Back (To Me)
Mama Liked The Roses

Dette var en genudgivelse af det oprindelige julealbum fra 1957, men tilsat lidt nye sange og var en stor succes. Den har til dato solgt omkring 9 millioner eksemplarer, og er det mest solgte julealbum nogensinde.

 

You Don’t Have to Say You Love Me / Patch It Up

Single. Udgivet 6. oktober 1970 RCA Victor 47-9916

En succesfuld single med 800.000 solgte eksemplarer med materiale fra de pragtfulde indspilninger i juni måned.

 

Almost In Love

LP. Udgivet oktober 1970 RCA Camden CAS 2440
Side 1
Almost in Love
Long Legged Girl (With The Short Dress On)
Edge Of Reality
My Little Friend
A Little Less Conversation
Side 2
Rubberneckin’
Clean Up Your Own Back Yard
U.S. Male
Charro
Stay Away, Joe

Et album som kun indeholdt tidligere udsendt materiale, det virkede ikke på dette tidspunkt som om, der var en overordnet udgivelsesstrategi i hele den flodbølge af albums RCA udgav.

 

Elvis In Person at the International Hotel

LP. Udgivet oktober 1970 RCA Victor LSP 4428
Side 1
Blue Suede Shoes
Johnny B. Goode
All Shook Up
Are You Lonesome Tonight?
Hound Dog
I Can’t Stop Loving You
My Babe
Side 2
Mystery Train / Tiger Man
Words
In the Ghetto
Suspicious Minds
Can’t Help Falling In Love

En genudgivelse af den ene del af dobbeltalbummet fra året før. Hver enkelt af de nye Lp’er solgte hver 100.000 eksemplarer.

 

Back In Memphis

RCA Victor i november 1970. LSP 4429

LP. Udgivet oktober 1970 RCA Victor LSP 4429
Side 1
Inherit the Wind
This Is the Story
Stranger in My Own Home Town
A Little Bit of Green
And the Grass Won’t Pay No Mind
Side 2
Do You Know Who I Am?
From a Jack to a King
The Fair’s Moving On
You’ll Think of Me
Without Love (There is Nothing)

En genudgivelse af den anden del af dobbeltalbummet fra året før. Hver enkelt af de nye Lp’er solgte hver 100.000 eksemplarer.

 

That’s the Way It Is

RCA Victor i november 1970. LSP 4445

LP. Udgivet november 1970 RCA Victor LSP 4445
Side 1
I Just Can’t Help Believin’
Twenty Days and Twenty Nights
How the Web Was Woven
Patch It Up
Mary in the Morning
You Don’t Have to Say You Love Me
Side 2
You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
I’ve Lost You
Just Pretend
Stranger in the Crowd
The Next Step Is Love
Bridge Over Troubled Water

Denne Lp kunne opfattes som et soundtrack fra den nye film “That’s The Way It Is”. Albummet solgte omkring 500.000 eksemplarer.

I Really Don’t Want to Know / There Goes My Everything

RCA Victor i december 1970. 47-9960

Single. Udgivet 8. december 1970 RCA Victor 47-9960

Hurtigt efter udsendelsen af LP’en fra filmen “That’s The Way It Is” udsendte RCA en ny Elvis-single for at holde opmærksomheden i kog, mens den nye film kørte i biograferne. Den solgte 700.000 eksemplarer.

 

< – Diskografi 1969  Diskografi 1971 ->

error: Advarsel: Indholdet er beskyttet!