Diskografi

af Christian Rantsén, Allan Tychsen og Peter Krogh

1972

I februar måned skulle Elvis igen optræde i Las Vegas, så her var der en mulighed for at kunne indspille en række liveindspilninger til senere udgivelse. Det var meningen, at Elvis skulle synge en række nye sange, som han havde udtrykt ønske om. Desværre var det ikke lykkedes at få rettighederne på plads, hvilket var til stor frustration både for Felton Jarvis og Elvis selv. Det var ikke helt skidt, for det lykkedes dog at få 6 sange på plads, som kunne indspilles og udsendes, inden koncertrækken gik i gang.
Det var hårdt at være i musikbranchen. Felton Jarvis var blevet alvorligt syg med en nyresygdom, og Elvis selv fik hård kritik for sine optrædener for ikke at være fokuseret og seriøs nok. Han havde fjollet for meget og sunget for lidt, nu var problemet det modsatte, at han næsten ikke sagde noget til sit publikum.

I slutningen af marts måned var Elvis atter i studiet, denne gang med sit live band for at indspille nyt materiale til singleudgivelser. Stemningen var mere arbejdsfokuseret end tidligere, der var ikke så meget sjov, og materialet blev behandlet mere grundigt end tidligere med færre sange per aften. Privat gik det ikke godt, Priscilla havde sagt stop i december måned, med den klare besked, at hun ville forlade han. Det var ikke nogen stor overraskelse for folkene omkring dem, men for Elvis selv var det et stort chok. Det kom til at sætte sit præg på indspilningerne i marts, da meget af materialet omhandlede forlist kærlighed.

I denne periode lykkedes det også for Tom Parker at få lavet en aftale om, at Elvis skulle optræde i Madison Square Garden i juni måned, hvilket for Elvis ville blive en tilbagevenden til byen, som han sidst havde optrådt i omkring 15 år tidligere uden den store succes.
Inden da skulle Elvis i april måned på en turné, som samtidig blev filmet til en dokumentarfilm. Noget af filmen blev allerede indspillet i slutningen af marts, da de indspillede i Los Angeles. Det var opstillede indspilninger og ikke de rigtige indspilninger, der blev optaget til brug i filmen. Der blev optaget en række koncerter til dokumentarfilmen, hvoraf dele blev brugt. Filmen fik dog først amerikansk premiere året efter, i 1973.

New York var ikke en hvilken som helst by – heller ikke for Elvis. Med fire shows i Madison Square Garden var der linet op til enten knald eller fald. Seriøsiteten var ikke til at tage fejl af, da hele Elvis’ hold af folk og band ankom til New York tre dage før selve koncerterne. Elvis’ dirigent Joe Guercio fik ansvaret for at forberede lokale blæser- og strygermusikere til de fire shows. Ambitionsniveauet var højt, da Elvis gerne ville spille en række nye sange til disse optrædener. Der blev stillet et lokale til rådighed på deres hotel, så de kunne øve og gennemspille sange, som de kun sjældent havde optrådt med, men som skulle spilles til koncerterne. Det var nyere sange som ”Burning Love”, men også lidt ældre materiale som ”Any Day Now” og ”I Washed My Hand In Muddy Waters”. Som tiden nærmede sig blev ambitionerne mindre og showet noget mere konventionelt – kun ganske få af de nye sange, som skulle inkluderes, blev spillet i sidste ende.

I alt blev to af koncerterne indspillet, begge var fra den 10. juni – eftermiddagsshowet og aftenshowet. Pladen blev lynhurtigt forberedt til udgivelse, så den nye plade blev annonceret kun 8 dage efter at showet var spillet.

Until It’s Time for You to Go / We Can Make the Morning

Single. Udgivet 4. januar 1972 RCA Victor 74-0619

Denne single var den tredje med materiale fra indspilningerne i Nashville I 1971. Singlen solgte kun lidt bedre end de øvrige.

 

Now

RCA Victor i februar 1972. LSP 4671

LP. Udgivet februar 1972 RCA Victor LSP 4671
Side 1
Help Me Make It Through the Night
Miracle of the Rosary
Hey Jude
Put Your Hand in the Hand
Until It’s Time for You to Go
Side 2
We Can Make The Morning
Early Mornin’ Rain
Sylvia
Fools Rush In (Where Angels Fear to Tread)
I Was Born About Ten Thousand Years Ago

”Now” var et album bestående af materiale, der både var indspillet for nyligt og helt tilbage fra 1969. Det savnede lidt en rød tråd, men var også et album udsendt i mangel på bedre indspillet materiale.

He Touched Me / Bosom of Abraham

Single. Udgivet 29. februar 1972 RCA Victor 74-0651

Det var nu sædvane at udsende en single omkring påske. Denne var en ren gospelsingle, som også blev brugt til at annoncere det kommende album.

He Touched Me

RCA Victor i april 1972. LSP 4690

LP. Udgivet april 1972 RCA Victor LSP 4690
Side 1
He Touched Me
I’ve Got Confidence
Amazing Grace
Seeing Is Believing
He is My Everything
Bosom of Abraham
Side 2
An Evening Prayer
Lead Me, Guide Me
There Is No God But God
A Thing Called Love
I, John
Reach Out to Jesus

Elvis’ hjerte var især for gospelmusikken. Hele hans barndom og ungdom var præget af religiøs musik både fra kirken og nogle af de gospelconventions, han elskede at overvære. Siden slutningen af 60’erne havde gospelmusikken bevæget sig i en mere rytmisk retning, hvilket albummet også bar præg af. En del af materialet kom fra gospelgruppen The Imperials, som også medvirkede på albummet. De havde været en del af Elvis’ liveoptrædener siden 1969, da han startede med at optræde igen i Las Vegas efter mange års fravær fra koncerter.

 

An American Trilogy / The First Time Ever I Saw Your Face

Single. Udgivet 4. april 1972 RCA Victor 74-0672

En liveindspilning og en studieindspilning på én single, det var første gang, at RCA havde foretaget liveindspilninger i februar siden august 1970.

 

Elvis Sings Hits from His Movies Vol. 1

LP. Udgivet juni 1972 RCA Camden CAS 2567
Side 1
Down by the Riverside/When The Saints Go Marchin’ In
They Remind Me Too Much Of You
Confidence
Frankie and Johnny
Guitar Man
Side 2
Long Legged Girl (With The Short Dress On)
You Don’t Know Me
How Would You Like To Be
Big Boss Man
Old MacDonald

Budgetudgivelserne kom nu hurtigt efter hinanden, men salgstallene var stadig ikke prangende. Denne solgte 130.000 eksemplarer.

 

As Recorded at Madison Square Garden

RCA Victor i juni 1972. LSP 4776

LP. Udgivet juni 1972 RCA Victor LSP 4776
Side 1
Also Sprach Zarathustra
That’s All Right
Proud Mary
Never Been to Spain
You Don’t Have to Say You Love Me
You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
Polk Salad Annie
Love Me
All Shook Up
Heartbreak Hotel
(Let Me Be Your) Teddy Bear/Don’t Be Cruel
Love Me Tender
Side 2
The Impossible Dream (The Quest)
Introductions by Elvis
Suspicious Minds
For the Good Times
An American Trilogy
Funny How Time Slips Away
I Can’t Stop Loving You
Can’t Help Falling in Love
End Theme

Elvis’ 4 shows i Madison Square Garden i juni ’72 kan betragtes som en vellykket tilbagevenden til New York. Det var 16 år siden han sidst havde optrådt i byen, og de fire shows i juni måned blev hurtig udsolgt. To shows blev optaget, men kun det ene udsendt. Til gengæld var albummet allerede i butikkerne kun en lille uge efter, at det var blevet indspillet.

Burning Love / It’s A Matter Of Time

Single. Udgivet 1. august 1972 RCA Victor 74-0789

“Burning Love” var ikke et af Elvis’ favoritnumre, men han blev overbevist om at indspille det. Singlen klarede sig rigtig godt og landede på en 2. plads på Billboard-listen.

 

Burning Love and Hits from His Movies

RCA Victor i oktober 1972. CAS 2595

LP. Udgivet oktober 1972 RCA Camden CAS 2595
Side 1
Burning Love
Tender Feeling
Am I Ready
Tonight Is So Right for Love
Guadalajara
Side 2
It’s a Matter of Time
No More
Santa Lucia
We’ll Be Together
I Love Only One Girl

Med to gode udgivelser i løbet af sommeren med showet fra Madison Square Garden og singlen med “Burning Love” ville det have været en kærkommen lejlighed til at udsende et nyt album. I stedet valgte man at udsende et budgetalbum. Dette var dog første gang at helt nye indspilninger, som også var numrene fra den seneste single, blev udgivet på et budget album.

Separate Ways / Always On My Mind

RCA Victor i oktober 1972. 74-0815

Single. Udgivet 31. oktober 1972 RCA Victor 74-0815

Det var den single, som Elvis ville have valgt at udsende i stedet for ”Burning Love”. To dybtfølte ballader fra marts indspilningerne.

Separate Ways

LP. Udgivet december 1972 RCA Camden CAS 2611
Side 1
Separate Ways
Sentimental Me
In My Way
I Met Her Today
What Now, What Next, Where To?
Side 2
Always on My Mind
I Slipped, I Stumbled, I Fell
It Is So Strange
Forget Me Never
Old Shep

Det tredje budgetalbum på bare seks måneder. Igen valgte man at tage de to nye numre, fra den seneste single udgivelse, med på et budget album. Denne solgte 300.000 eksemplarer.

 

< – Diskografi 1971  Diskografi 1973 ->

error: Advarsel: Indholdet er beskyttet!