Essentielle udgivelser på Spotify

af Allan Tychsen

Efter Elvis’ død er der blevet udgivet en enorm mængde af forskellige albums, på både LP’er, kassettebånd, CD’er og som streaming, der i dag er helt ligegyldige. Derfor vil det være overflødigt at forsætte den kronologiske gennemgang af alle udgivelser efter 1977.

Vi fremhæver her istedet nogle essentielle udgivelser, der dækker hele hans karriere. De er valgt ud fra hvad der er tilgængeligt på Spotify, da dette afsnit mest er rettet mod målgruppen af nye, og måske yngre fans, der streamer deres musik, og ikke går ud og køber CD’er eller LP’er i særlig stor grad.

Der findes rigtig mange andre udgivelser, der kunne medtages i dette afsnit, men vi prøver samtidigt at holde det enkelt og nogenlunde overskueligt.

Essentielle udgivelser på Spotify

af Allan Tychsen

Efter Elvis’ død er der blevet udgivet en enorm mængde af forskellige albums, på både LP’er, kassettebånd, CD’er og som streaming, der i dag er helt ligegyldige. Derfor vil det være overflødigt at forsætte den kronologiske gennemgang af alle udgivelser.

Vi fremhæver her istedet nogle essentielle udgivelser, der dækker hele hans karriere. De er valgt ud fra hvad der er tilgængeligt på Spotify, da dette afsnit mest er rettet mod målgruppen af nye, og måske yngre fans, der streamer deres musik, og ikke går ud og køber CD’er eller LP’er i særlig stor grad.

Der findes rigtig mange andre udgivelser, der kunne medtages i dette afsnit, men vi prøver samtidigt at holde det enkelt og nogenlunde overskueligt. Desuden er det ikke alt, der er tilgængeligt på Spotify.

SUN perioden - den spæde start i 1953-55

A Boy From Tupelo

Danske Ernst Mikael Jørgensen har her samlet alle optagelser der eksisterer fra den første periode i Elvis’ karriere. Her er alt, lige fra demoer, masters, outtakes og live optagelser fra perioden 1953 til 1955.

Få et indblik i den helt unge Elvis, der kæmper for det store gennembrud.

1950'erne

The King Of Rock 'n' Roll - The Complete 50's Masters

Ernst Mikael Jørgensens første “mesterværk” af en boks, der for første gang samler alle Elvis’ 50’er indspilninger. Oprindeligt udgivet i en stor LP format box, på 5 CD’er eller 6 LP’er. I boxen var der også en 48 siders bog, med tekst af Peter Guralnick, og komplet session info over indspilningerne i 50’erne.

I 1992 blev denne opsamling nomineret til en Grammy Award i USA i kategorien “Bedste Historiske Album”, men tabte desværre til box-settet, “The Complete Capitol Recordings of The Nat ‘King’ Cole Trio”.

1960'ernes studio indspilninger

From Nashville To Memphis - The Essential 60's Masters I

Efterfølgeren til 50’er boxen.
Her samler man for første gang alle de essentielle studie indspilninger fra 60’erne.
De indspilninger der IKKE er med her, er:

  • Film soundtrack indspilninger.
  • Gospel indspilninger
  • Live optagelser

Indholdet starter med de første indspilninger i Nashville, lige efter han vendte hjem fra hæren, og følger ham op gennem 60’erne, til de legendariske sessions i Memphis i 1969.

De bedste film sange

Elvis at The Movies

En samling “greatest hits” fra film soundtracks.

Comeback TV Show 1968

'68 Comeback Special - 50th Anniversary Edition

Den nyeste, og mest komplette, opsamling fra Elvis’ tilbagevenden til musikscenen i 1968, efter at have tilbragt næsten 8 år med at lave film i Hollywood

Studio sessions 1969

American Sound 1969

I starten af 1969 gik Elvis i studiet igen, og denne gang var det ikke for at indspille film soundtracks. Nu skulle der indspilles seriøs musik med et helt nyt band og ny producer. Man valgte ovenikøbet American Sound Studiet i Memphis, i stedet for RCA’s egne studier i Nashville.

Under disse sessions blev hits som “In The Ghetto” og “Suspicious Minds” indspillet.

Live comeback 1969

Live 1969

Efter TV showet i 1968, fik Elvis virkelig lyst til at stå foran et live publikum igen. Han lagde ud med en hel måneds optrædender i på International Hotel i Las Vegas, hvor han gav to shows hver aften.

Dette bokset på, der i den fysiske udgivelse indeholder hele 11 CD’er blev udgivet i 2019, 50 år efter indspilningerne fandt sted, og indeholder alle 11 koncerter der blev optaget.

Det bedste fra 1970'erne

Walk A Mile In My Shoes - The Essential 70's Masters

Ernst Mikael Jørgensens efterfølger til 50’er og 60’er boksene.

Oprindeligt udgivet på 5 CD’er, får vi her det bedste fra 70’erne. De første 2 CD’er er alle singler fra 70’erne. Dernæst 2 CD’er med studio højdepunkter, og den sidste CD består af højdepunkter fra live optagelserne.

Live i Las Vegas 1970

That's The Way It Is - Deluxe Edition

Hvis man ser overordnet på Elvis’ live præstationer i 70’erne, så var han helt klart på toppen i 1970.

Der findes også en plade der er indspillet i Vegas i februar 1970: “On Stage”, som også ligger på Spotify. Jeg har dog valgt denne Deluxe Edition af “That’s The Way It Is”, der er indspillet i august 1970, fordi du her finder hele 6 komplette koncerter. Oprindeligt blev disse shows indspillet til brug i filmen af samme navn.

Live i Madison Square Garden, New York 1972

Prince From Another Planet

Den 9., 10. og 11. juni 1972 gav Elvis fire udsolgte koncerter i New Yorks Madison Square Garden. Det var første gang Elvis optrådte i The Big Apple, og koncerterne er i dag historiske.

RCA optog de to koncerter den 10. juni, men det var kun aften-koncerten der blev udgivet på plade i 1972. Eftermiddags-koncerten blev først udgivet i sin komplette form i 1997.

I 2013 udkom denne box med begge koncerter samlet i ny remastered lydkvalitet. Den indeholdte også en DVD med smalfilmsoptagelser fra eftermiddags-koncerten.

Elvis live i 1972 er fuld af energi, der er virkelig fart på her – næsten for meget på de gamle 50’er sange…

Live til hele verden 1973

Aloha From Hawaii Via Satellite

Frontcover

Det legendariske show sendt fra Hawaii til resten af verden via satellit, hvilket var meget stort dengang i 1973.

Elvis præsterer virkelig flot vokalmæssigt, der er dog knap så meget fart over feltet, som i New York et halvt år forinden. Her oplever vi i højere grad crooneren Elvis.

Live i Memphis 1974

Recorded Live On Stage In Memphis - Legacy Edition

I 1974 gav Elvis, for første gang siden 1950’erne, koncerter i sin hjemby Memphis. RCA var tilstede den 20. marts, hvor de optog hele koncerten, som senere blev udgivet på plade.

i 2014 udkom denne Legacy udgave, med den komplette koncert, plus en ekstra koncert, der var optaget nogle dage forinden i Richmond, VA.

Disse koncerter er også fulde af energi, og vi oplever en mere afslappet Elvis, end i New York og Hawaii. Her fjoller og snakker han lidt mellem sangene, og man fornemmer samspillet med publikum, og ikke mindst musikerne på scenen.

Koncerterne er taget med her, fordi de meget godt afspejler Elvis som live performer i 70’erne, og det var netop dét der var hans første prioritet gennem dette årti, at stå på scenen og give koncerter. Det blev da også til lidt over 1000 koncerter mellem 1969 og 1977.

Gospel musikken

Peace In The Valley - The Complete Gospel Recordings

Elvis havde en meget stor kærlighed til gospel musik, og indspillede de første gospel sange i 1957, der blev udgivet på en EP. I resten af sin karriere udgav han tre hele albums:

  • His Hand In Mine i 1960
  • How Great Thou Art i 1967, der iøvrigt vandt en Grammy for bedste religiøse album.
  • He Touched Me i 1972

Ud over disse albums, findes der et hav af gospelnumre der er indspillet under prøver, ved koncerter og ikke mindst som private optagelser. Du finder det hele samlet på denne udgivelse. 

Hele karrieren i ét hug

Platinum - A Life In Music

Dette box-set (oprindeligt udgivet i 1997 på 4 CD’er) tager dig med på en tur gennem hele Elvis’ univers.

Det er en fantastisk blanding af outtakes, masters, hjemmeoptagelser og live numre. Endnu et mesterværk fra Ernst Mikael Jørgensen og Roger Semon.

De største hits

30 #1 Hits

Er du til en omgang greatest hits med Elvis, så kan denne udgivelse fra 2002 anbefales.

Albummet samlede 30 sange, der alle havde nået 1. pladsen på hitlisten, da de blev udgivet.

Sang nr. 31 var et helt nyt remix, der blev udgivet i 2002, og som rent faktisk også nåede 1. pladsen på alverdens hitlister – 25 år efter Elvis’ død. Så dette blev en samling af 31 nummer 1 hits.

Bonus info:
Albummet er fra tiden før de sociale mediers indtog, da “#” stadig var en forkortelse for “number” og ikke betød “hashtag”, som det er kommet til. Titlen udtales altså “30 number 1 hits”

Eller gå til et af de andre afsnit i diskografien:

De originale udgivelser fra Elvis' levetid (1954-1977)

I 1950'erne, 60'erne og 70'erne var det helt normalt at plader blev produceret og udgivet "lokalt" i hvert enkelt land, hvilket ville gøre det helt uoverskueligt, at medtage alle udgivelser fra hele verden. Derfor har valgt at bygge denne del op over de amerikanske udgivelser, som vi anser som de originale udgivelser, fordi det er Elvis' hjemland. Udgivelsesdatoen og coverbilledet er også de amerikanske.

'Follow That Dream' udgivelser

Follow That Dream, eller blot kaldt FTD, er et pladeselskab under Sony Music, der kun udgiver materiale fra hele Elvis' katalog. Konceptet er at udgive alt det specielle og sjældne Elvis musik for fans, som ellers ikke ville have været udgivet som mainstream. Det er alt fra live koncerter til outtakes af studie indspilninger. FTD's udgivelser kan derfor heller ikke købes i almindelige butikker, men sælges verden over kun gennem Elvis fanklubber. Siden 1999 har danske Ernst Mikael Jørgensen stået i spidsen for FTD og alle udgivelserne.

Historiske danske singler og EP'er

I 1950'erne og 60'erne var det firmaet Hede Nielsen der stod for produktionen af Elvis plader i Danmark, selvfølgelig på licens for RCA, som var Elvis' pladeselskab. Disse udgivelser er ret specielle, fordi de ofte blev udgivet med helt andre sange og covers, end de amerikanske plader.