En gennemgang af alle filmoptagelser til produktionen af “That’s The Way It Is” i 1970

Opdatering 2020

I 2020 udgav Sony, FTD og den norske fanklub Flaming Star “That’s The Way It Is – 50th anniversary box set”, som indeholder 2 bøger og 8 CD’er. På baggrund af min store viden omkring filmoptagelserne, blev min research brugt i bogprojektet. Men David English og Pål Granlund, som er mændene bag bøgerne, fandt mange andre spændende opdagelser under deres store research. Fx. er nogle af tidspunkterne for koncerterne den 13, 14. og 15 august blevet ændret, i forhold til hvad man viste indtil da. Derfor er dette tema i 2020 opdateret med de nye oplysninger fra denne udgivelse.
 
Det er naturligvis kun en meget lille del af informationerne fra bøgerne jeg har suppleret med her på hjemmesiden. Hvis man vil vide meget mere, eller nærmest ALT, om tilblivelsen af “That’s The Way It Is”, opfordrer jeg til at man køber bøgerne.

Du kan læse alt om “That’s The Way It Is –  50th anniversary Collector’s Edition” ved klik på billedet herunder.

“That’s The Way It Is”, eller bare TTWII som den ofte bliver forkortet til, var den næstsidste film som Elvis medvirkede i, i sin levetid. Det var til gengæld den første dokumentarfilm – en film hvor han bare skulle spille sig selv. Med den Oscar vindende instruktør Dennis Sanders ved roret, blev den optaget i juli-august 1970 og havde premiere i USA den 11. november 1970.

“De seneste 12-13 år har jeg gennemanalyseret filmoptagelserne til “That’s The Way It Is”. Den viden jeg har fået vil jeg gerne dele med jer her. Det bliver en udførlig gennemgang af alt der er optaget til filmen, både lyd og billede. Indeholdende detaljerede oplysninger hvad der blev brugt i de to færdige film, og hvilke optagelser der er tilgængelige i dag.”

Allan Tychsen 2017

Original filmplakat

MGM havde sat sig for at dokumentere Elvis’ shows på International Hotel i Las Vegas. Så da den 3. Vegas sæson skulle finde sted i august 1970 havde MGM kørt kameraerne i stilling. Allerede under prøverne i juli havde MGM filmet en del, som skulle bruges i filmen. Man fulgte Elvis helt fra de første prøver kun med rytme bandet i Los Angeles. Til de mere målrettede prøver i Las Vegas, hvor korsangerne også var med, for til sidst at filme under prøverne på selve scenen med komplet orkester. Herefter filmede man under hele 8 koncerter.

Desuden blev der filmet en masse i og omkring International Hotel og en masse fans blev også interviewet til filmen. Man fløj endda et filmhold til Luxembourg i Europa, for at deltage i en Elvis convention.

Reklame for That’s The Way It Is – Special Edition i 2001

I 2000 lavede Turner Entertainment (som nu ejede rettighederne til materialet) en ny version af filmen, “That’s The Way It Is – Special Edition”. Den nye udgave indeholder meget mere Elvis og ingen interviews med fans og forberedelser på hotellet, som den originale film indeholdte en del af.

Indhold i dette tema

“That’s The Way It Is” temaet er delt op i mange afsnit, som du enten kan vælge herunder, i menuen til venstre (på PC) eller blot klikke videre i bunden af hver side.

Rehearsals

Der filmes med to kameraer under alle prøverne, og de findes i dag stort set kun i færdigredigerede udgaver.

14. juli 1970

MGM Stage 1, Culver City, Californien.

15. juli 1970

MGM Stage 1, Culver City, Californien.

24. juli 1970

RCA Studios, Hollywood, Californien.

14. juli 1970

MGM Stage 1, Culver City, Californien.

4. august 1970

International Hotel Convention Center, Las Vegas, Nevada.

7. august 1970

Main Showroom, International Hotel, Las Vegas, Nevada.

10. august 1970

Main Showroom, International Hotel, Las Vegas, Nevada.

Hvis man ligger alle spilletiderne på det filmmateriale der eksisterer i dag fra prøverne sammen, så er det hele 2 timer og 49 min.

Koncerterne

Under de første seks shows filmer man Elvis med hele fem kameraer samtidigt. Dette gør man for at få så mange vinkler som muligt optaget på samme tid. Under åbningskoncerten er ”Left side camera” placeret på en dolly, så det kan køres ind mod midten af salen imens man filmer. Dette dropper man ved de efterfølgende shows. Man filmer med Panavision 35mm kameraer, som giver et billede med størrelsesforhold på 2.35:1. Hver filmrulle kan kun indeholde 10 minutters film, så der skal skiftes ofte og mest af alt så skal der prioriteres i hvad man vil optage.

Placering af kameraer under de første 6 koncerter

Med fem kameraer kunne man godt optage komplette koncerter, ved at lade kameraerne overlappe hinanden og dermed altid filme med mindst ét kamera.Men det var ikke dét instruktøren Dennis Sanders ville. Han havde lavet et manuskript over hvad, og hvilke sange, der skulle filmes. De fleste steder starter og slutter alle kameraerne også med at optage samtidigt, da kameraoperatørerne har haft kommunikation med instruktøren under optagelserne. Eneste undtagelse er ”Stage kamera”, som er et håndholdt kamera der flytter sig rundt på scenen. Dette kamera filmer når kameramanden lige synes han har et godt motiv. Man har formentlig ikke haft mulighed for trådløs kummunikationsudstyr til det håndholdte kamera.

Så resultatet er at der IKKE er filmet nogle komplette koncerter, som mange fans ellers mener at vide. Men når man så optager, så filmer man til gengæld også med alle fire/fem kameraer samtidigt, hvilket giver en masse forskellige vinkler at vælge imellem under den efterfølgende redigering.

Fra midnatsshowet den 13. august er de fire store Panavision kameraer i salen pakket væk, og man filmer kun med enkelte kameraer under de næste shows. Ingen komplette sange, men kun klip fra fx. balkonen og oppe bag orkestret, som skal bruges i den senere redigering af filmen.

Hvis man ligger alle spilletiderne på det filmmateriale der eksisterer i dag fra koncerterne sammen, så er det hele 5 timer og 16 min.!

Bonus info - alt det andet...

Non-Elvis footage

Dyk ned i alt det andet materiale som MGM filmede, hvor Elvis ikke er med.

Dansk pressemateriale

Original dansk pressemateriale fra 1971

Gamle artikler

fra aviser og blade

Lobby cards og dansk filmprogram

Lobby cards og filmprogrammer blev brugt som reklamer i biograferne.

Interview med Joe Esposito

Et interview fra år 2000 omkring den nye version af TTWII. Kun på engelsk.

Interview med Rick Schmidlin

Et interview fra år 2000 med manden der stod i spidsen af produktionen af "That's The Way It Is - Special Edition". Kun på engelsk.

Original trailer fra 1970

Trailer til “That’s The Way It Is – Special Edition” fra 2001

Trailer fra 2014 da “That’s The Way It Is – Special Edition” blev vist i biograferne igen

 That’s The Way It Is – den ultimative guide

til første kapitel