'Follow That Dream' udgivelser

af Allan Tychsen – 2022 revisioner af Christian Rantsén

Follow That Dream (FTD) – en introduktion

Bootleg udgivelser, som er udgivelser af Elvis’ musik af et selskab der ikke ejer rettighederne, havde været på markedet helt siden 1970’erne. De kan også kaldes piratudgivelser eller det lidt pænere: “Import udgivelser”. Op gennem 90’erne eksploderede mængden af de ulovlige udgivelser fuldstændigt. Med den meget billigere produktion af CD’er, fremfor LP-plader, var det nu meget nemmere for bootleggers at få udgivet materialet. I 1996 mener man at der blev udgivet helt op imod 200 bootleg CD’er kun med Elvis. Det var primært soundboard optagelser fra koncerterne op gennem 70’erne, der blev udgivet.

En soundboard optagelse er lyden fra mixerpulten der bliver optaget på typisk et almindeligt kassettebånd. En del af disse bånd var simpelthen stjålet fra RCA’s arkiver, men mange af dem var også bånd, der dengang blev givet til nye musikere, der skulle forberede sig til at spille med i Elvis’ show. Nogle af lydteknikerne gav også kopier til venner og familie. En af grundene til at så mange af Elvis’ koncerter systematisk blev optaget, siges også at være for at have bevismateriale, hvis der skulle dukke en sag op, om noget Elvis have sagt under en koncert.
Andre koncertoptagelser, der også blev flittigt blev udgivet, var “Audience Recordings”, publikumsoptagelser på dansk. Altså hvor publikum havde taget deres båndoptager med under koncerten, og optaget hele showet på den måde. Lyden på disse publikumsoptagelser er, for de fleste udgivelsers vedkomne, ikke særlig god. Men der findes nogle perler imellem, hvor Elvis synger nogle sange, som man ikke har på bånd andre steder.

Efter at den danske Elvis producer Ernst Mikael Jørgensen havde set de enorme salgstal for disse bootleg CD’er, overbeviste han RCA/BMG (som pladeselskabet hed før Sony overtog det), om at lave et collectors label, hvor man selv kunne udgive alt dette materiale, som fans tydeligvis havde en stor interesse i at købe, men som RCA/BMG ikke havde nogen interesse i at udgive som mainstream produkter. Primært for at komme alle disse ulovlige bootleg udgivelser til livs. Det nye koncept skulle også være limiteret til kun at kunne købes gennem fanklubber, og ikke i almindelige butikker. Hermed blev det også attraktivt for fanklubberne at støtte op om projektet, og man håbede at det kunne reducere produktionen og salget af bootleg CD’er væsentligt.

I 1998 startede RCA/BMG med at lave en stor razzia mod fanklubber i hele Europa, for at konfiskere alle bootleg CD’erne. Hermed kunne man, i samarbejde med fanklubberne, starte på en frisk og lovlig udgivelse af Elvis materiale fra arkiverne. Både ukendte outtakes, soundboard optagelser af koncerter, men også professionelt optagede koncerter, som BMG ikke mente havde nogen plads i deres mainstream katalog, kunne nu udgives i bedst mulige lydkvalitet eksklusivt til Elvis fans.

Ernst Mikael Jørgensens nye collectors label startede i sommeren 1999 og kom til at hedde ‘Follow That Dream’ – i Elvis verdenen også kendt som blot FTD.

Herunder finder du oversigter over alle FTD udgivelser til dags dato.

Ud over den komplette oversigt i kronologisk rækkefølge, hvor ALLE udgivelser er medtaget, kan du også vælge blot at udforske bestemte udgivelses serier.
Med mindre andet er nævnt, er der tale om CD udgivelser.

FTD vinyl

Sorteret efter udgivelsesår

FTD bøger

Sorteret efter udgivelsesår

FTD classic albums

Sorteret efter de oprindelige albums udgivelsesår

FTD sessions serien

Sorteret efter indspilnings dato

FTD live koncerter

Sorteret efter indspilnings dato

Flyer som den engelske fanklub udsendte i 1999 om det spændende nye ‘ Follow That Dream’ projekt.