Publicity shots


Tekst af Robert Hoffmann-Rasmussen

1. september 1956 var en lørdag, og det var samtidig første dag i en 3-dages studiesession, som RCA havde sat op for at få materiale til Elvis’ anden plade på det store label.

Elvis befandt sig i Hollywood, hvor han var i gang med indspilningen af Love Me Tender, så pladeindspilningerne var henlagt til Radio Recorders på Santa Monica Boulevard i Hollywood. Over tre dage – lørdag, søndag og mandag – indspillede Elvis 13 sange (deriblandt Playing For Keeps, Long Tall Sally, Love Me og Ready Teddy). Dagen efter, tirsdag den 4. september, var han booket til fotografering. Der skulle tages publicitybilleder – primært til Love Me Tender, men også til anden promovering.

 

Fotografen var den 55-årige Frank Powolny, der havde arbejdet som fotograf for 20th Century Fox, lige siden han kom til Hollywood i 1923 (samme år, som det berømte Hollywood-skilt blev rejst i bakkerne bag byen). Mest berømt er Powolny for sit billede af skuespillerinden Betty Grable i 1943, hvor hun er fotograferet bagfra, kiggende sig over skulderen og iført badedragt. Billedet opnår enorm eksponering, da det ender som pinup-foto for amerikanske soldater i titusindvis under krigen. Powolny huskes også for sine billeder af Marilyn Monroe – han tager, blandt mange billeder af Marilyn, de sidste nogensinde af hende i 1962, få dage før hendes død. Men her denne tirsdag i 1956 er hans emne altså tidens nye stjerne, det 21-årige teenageidol Elvis Presley.

Oplysninger om fotoshootet er sparsomme, men historien (der skulle have Powolny selv som kilde) er, at de må give op efter kort tid, simpelthen fordi den unge mand er så træt, at han nærmest sidder og falder i søvn foran kameraet. Powolny sender ham hjem og udskyder til “en dag eller to senere”. I betragtning af, at Elvis var i studiet igen den 5. september (for at overdubbe sin vokal på Let Me), må det næsten have været to dage senere, altså torsdag den 6. september. Der tages denne dag en stor mængde portrætfotos af Elvis, og vi kan se, at Elvis skifter tøj flere gange. Han fotograferes i kostume i filmrollen som Clint Reno, både med og uden hat, men skydes også i forskelligt almindeligt tøj – til brug for almindelig publicity og eventuelt til pladecovers (et af billederne vælges f.eks. som coverfoto til albummet “For LP Fans Only”, der udsendes tre år senere).

 

Hans hår er endnu ikke farvet sort, og han har heller endnu ikke fået fjernet vorten på sit højre håndled. På nogle af billederne (dog ikke alle) kunne det også se ud, som om der ikke har været nogen makeup-artist på spil.

Videre til premieren i New York

error: Advarsel: Indholdet er beskyttet!