Live 1969

11 CD box set udgivet af Sony i august 2019

af Allan Tychsen
Oprindeligt publiceret den 11. august 2019 i Facebook gruppen Alt om ELVIS – manden og musikken.

Historisk spændende, men triviel at lytte til!

Så kom den endelig, den gigantiske boks fra Sony, der indeholder alle 11 professionelt optagede koncerter fra august 1969 i Las Vegas. Elvis’ forrygende comeback til live scenen.

Et virkelig flot layout er det første der møder en. Meget velovervejet er stilen holdt helt i 1969 farver og layout. De to ”CD holdere” er krydret med masser af billeder, både reklame og merchandise fra International Hotel og naturligvis af Elvis.

Det 52 siders store hæfte er også fyldt med sjældne billeder og spændende læsestof. Netop teksten er rigtig godt sat op, fordi den fortæller hele historien fra de første prøver, til Elvis’ nervøsitet op til åbningsshowet, og alle reaktioner efter de første shows. Men ikke som en lang tung tekst, men ud fra små anekdoter fra folkene omkring Elvis. Det er virkelig godt sat op. Som en lille ekstra detalje har man i bunden af hver side citeret små brudstykker af Elvis’ monologer, som han fremførte under hvert show i 69.

Vi får også en afskrift af pressekonferencen fra den 1. august, og bagerst i hæftet finder vi en udførlig trackliste over alle 11 CD’er. Her er omhyggeligt noteret hvor og hvornår de forskellige numre blev udgivet første gang, og naturligvis hvilke numre der aldrig før har været udgivet.

Hvad er nyt?
Netop spørgsmålet om hvad der er egentligt helt nyt her, og aldrig tidligere udgivet, stiller mange sig nok. Uden at gå helt ned i detaljer med alle 11 CD’er, har jeg lavet en overordnet og kort oversigt her:

21-8-69-MS: Tidligere udgivet på ”Viva Las Vegas” – en Sony dobbelt CD fra 2007. Men der var Blue Suede Shoes udskiftet med versionen fra dinner showet den 22. august. I denne her Blue Suede Shoes får han næsten grineflip, som er et meget frisk pust at lytte til.

22-8-69-MS: Første gang koncerten udgives komplet. Den indeholder u-udgivne numre.

23-8-69-DS: Har tidligere kun været udgivet på vinyl som Record Store Day udgivelse i april 2019.

24-8-69-MS: Første gang koncerten udgives komplet, dog har alle numre været udgivet før.

25-8-69-DS: Første gang koncerten udgives komplet. Den indeholder u-udgivne numre.

De u-udgivne numre er ikke noget ”banebrydende”, de lyder stort set som alt det vi kender.

Konklusionen er at det virkelig er en flot udgivelse, og det er fedt at have alle 11 koncerter samlet i én boks, med ens lydkvalitet. Netop lydkvaliteten har fået et enormt løft. Elvis’ vokal er flot up-front, og i mine ører lyder det super godt. Man har ikke forsøgt at lave en masse rumklang og andet gøgl.

Når det så er sagt, kan man undre sig lidt over at Sony laver sådan en udgivelse til mainstream markedet. Er der virkelig nogen der gider at bruge så mange penge på en boks med 11 CD’er, der næsten lyder fuldstændig ens? Jeg magter ikke at sidde og lytte til flere af koncerterne lige efter hinanden, det bliver for trivielt. Selvom Elvis virkelig er helt på toppen her i 1969, og han fyrer den totalt af med sin rå og uhæmmede stemme og charmerende attitude, så adskiller disse koncerter sig ikke ret meget fra hinanden. Det hele er indoktrineret, selv de små jokes Elvis fyrer af imellem sangene er de samme igen og igen. Utroligt at de ikke kørte træt i lave det samme show to gange hver aften i 28 dage i træk…

Det kan også undre at RCA overhovedet optog hele 11 komplette koncerter, når de nu var så ens? Jeg tror ikke ligefrem at de multitrack bånd var billige dengang.

Er alt fra 1969 så med på boksen?
Ikke iflg. Keith Flynns database. Her er det noteret at man har optaget brudstykker af dinner showet den 21. 8., altså før man gik i gang med at optage komplette shows. De er stadig u-udgivne. Så findes der også en soundboard optagelse fra dinner showet den 3. august, som tidligere har været ude på adskillige bootlegs og på FTD som ”The Return To Vegas”.

Så man kunne godt have haft en 12. CD, men jeg tænker at materialet er valgt fra, pga den dårligere lydkvalitet på soundboard optagelsen. Hvilket giver god mening.

Jeg vil dog give boksen 5 ud af 5 stjerner, og et kæmpe skulderklap til Sony. Det her er langt bedre end alt muligt andet gøgl med ny instrumentering og lign.

Prisen på de 1000 kr., som den ligger på her i landet, er måske lige i overkanten. Derfor er det en god idé at søge lidt på nettet efter en bedre pris. Jeg forudbestilte mit eksemplar på Amazon Tyskland allerede for en måned siden. De skrev torsdag at nu var den afsendt og jeg modtog den fredag! Det er service, og så til en pris på bare 715 kr. inkl. porto und alles.

Hvis du slet ikke har råd til den, så ligger den også på Spotify, men så oplever du ikke det flotte layout.