The 'Fun In Acapulco' Sessions

3 CD box set udgivet af FTD i marts 2019

af Allan Tychsen
Oprindeligt publiceret den 29. marts 2019 i Facebook gruppen Alt om ELVIS – manden og musikken.

Lad mig sige med det samme at jeg er vild med denne nye serie fra FTD der fokuserer på komplette sessions, hvor Fun In Acapulco Sessions blot er den anden udgivelse. Den første var, som de fleste nok ved, Viva Las Vegas Sessions.

Historisk set er det fedt at have det hele samlet – take efter take. For det her er en rigtig nørde-ting, hvor man skal sidde med ørebøffer på og lytte efter de små forskelle og forbedringer af sangene der opnås jo længere arbejdet skrider frem. Hvis man sætter disse skiver på som ”baggrunds-hyggemusik”, så bliver det ret hurtigt trivielt at lytte til den samme sang 7-10 gange efter hinanden.

Det hele leveres igen i et cover der er en kopi af de originale session bånd æsker, med alle håndskrevne noter på, hvilket passer spot on til konceptet. De tre CD skiver ledsages også denne gang af et flot hæfte på hele 27 sider, fyldt med spændende info og billeder om filmen.

Der er dog alligevel nogle ting der irriterer min nørde-hjerne en smule, og som gør at denne flotte udgivelse alligevel ikke når helt i mål.

Hvad skal vi med det originale album IGEN? Ovenikøbet inkl. de to bonus numre, der intet har med FUN IN ACAPULCO SESSIONS at gøre. Come on FTD! Os nørder der køber denne udgivelse har allerede det originale album på hylden. Pga. at det originale album er inkluderet, så får vi alle masters to gange fordi de også er med sammen med alle outtakes. Så havde det været en større treat at inkludere de originale mono masters af albummet, der i øvrigt aldrig har været udgivet i nyere tid. Mono masterne anså man dengang stadig som det primære produkt, hvor stereo udgaverne var det sekundære. Derfor er det også ærgeligt at man ikke udgiver dem i dag, især i sådan en sammenhæng.

Så er der hæftet på hele 27 sider med mange flotte og sjældne billeder i farver, samt nogle velskrevne ord om både filmen, Elvis, Mexico og Ursula Andress, der (lidt) giver mig lyst til at se filmen igen. Men der står ikke det store om selve musik-indspilningerne… Det er de sessions jeg har lyst til at læse om når jeg køber denne boks. Alt det andet er også spændende læsestof, men hører måske mere hjemme som booklet i en Blu-ray udgivelse af filmen. Det havde jo været nemt at lave et uddrag fra Ernst Jørgensens egen recording sessions bog.

Så selv om det ser flot ud, så synes jeg ikke konceptet bliver ført helt til døren, desværre. Det der dog helt klart skal fremhæves, er alle de outtakes vi får. Der skulle være en hel times indspilninger som ikke har været ude før. Der er ikke optaget ret meget studio-chat mellem de forskellige takes, hvilket tyder på at teknikeren har været meget opmærksom på at spare på båndene, hvilket man godt kan synes træls i dag. Der er et enkelt højdepunkt hvor Elvis knækker sammen under de første takes af ”The Bullfighter Was A Lady”, ellers ligner de u-udgivne takes stort set det vi kender. Noget af det nye her, er også en del sange fra filmen hvor Elvis slet ikke selv synger på. De er enten instrumentale eller vokalen bliver sunget af The Amigos. De er da meget sjove at høre, men så er det ikke mere end det.

Hvad er aldrig udgivet før:
Bossa Nova, Baby (Takes 6-10)
I Think I’m Gonna Like It Here (Takes 2-9)
Mexico (Takes 3-4)
Mexico (Instrumental) (Takes 1-3m)
The Bullfighter Was A Lady (Takes 1-3 & 7-9)
Marguerita (Takes 1-5)
Vino, Dinero Y Amor (Takes 2-4)
Vino, Dinero Y Amor (The Amigos) [Cafe] (Takes 1-3)
Vino, Dinero Y Amor (The Amigos) [Boat] (Takes 1-2)
El Toro (Take 1)
I Think I’m Gonna Like It Here [Remake] (Takes 14 & 16-19)
The Bullfighter Was A Lady [Remake] (Takes 11-16)
Malaguena [Instrumental] (Takes 1-10)
Guadalajara [Instrumental] (Takes 1-7)
Guadalajara [Vocal Overdub] (Takes 5-10)

 

Konklusion:

Som jeg startede med at skrive, så er dette en kanon fed udgivelse rent historisk, fordi vi får alle sessions samlet. Men jeg er forvirret over hvem man har tænkt at målgruppen skulle være. Netop pga. at det originale album er inkluderet og bookletten ikke koncentrerer sig om recording sessions, så kan det ikke kun være målrettet mod Elvis nørder.

Men en “almindelig” Elvis fan der er ligeglad med det historiske eller “komplette sessions” aspekt I det, ville synes at det ville være kedeligt at høre disse skiver igennem, men ville elske resten af indholdet af boksen.

Med andre ord er dette en boks du skal købe hvis du gerne vil have de komplette sessions stående på hylden. Fordi den er ikke “lytte-venlig”, så du vil sikkert ikke sætte den på afspilleren særlig ofte.