The 'Viva Las Vegas' Sessions

3 CD box set udgivet af FTD i august 2018

af Allan Tychsen
Oprindeligt publiceret den 19. august 2018 i Facebook gruppen Alt om ELVIS – manden og musikken.

Et ganske anderledes produkt fra ”Follow that Dream” labelen, så dagens lys for et par uger siden. De komplette lydoptagelser fra VIVA LAS VEGAS filmen, samlet i en lækker boks på hele 3 CD’er. Udgivet i limiteret oplag, og med beskeden om at der ikke vil blive lavet genoptryk.

Lad mig straks understrege at denne boks kun er for samlere og nørder. Det er ikke nogle CD’er man sætter på for hyggens skyld. Her er man en flue på væggen i studiet under optagelserne, og man kan studere hvordan Elvis og holdet udvikler sangene fra første forsøg til den færdige master er i kassen.

For de helt uvidende, så indspillede man dengang typisk alt samlet i studiet på én gang. Dvs. at det nærmest er en ”live” indspilning. Derfor starter man hele sangen forfra, hvis der bare er én der laver en fejl. I dag indspiller man typisk alle instrumenter og vokaler hver for sig, og mixer det hele sammen til slut.

Alt indholdet på boksen er remixed og remastered fra bunden. CD 1 starter da også med de originale masters, som vi altså har købt mange gange før. Resten af denne CD består af ”first takes”, som er de første forsøg af alle sangene.

CD 2 bliver straks mere spændende, da den er fyldt med outtakes. Det er her det bliver nørdet, fordi man kommer til at sidde og høre samme sang mange gange i træk, blot med små variationer i vokalen eller arrangementet.

Den 3. CD starter med filmversioner af nogle af sangene. Her er jeg specielt vild med C’MON EVERYBODY i filmversionen, da der er noget mere gang i den i forhold til plade versionen. Disse filmversioner er også ny-kreeret, på den måde at man har taget studie indspilningen og synkroniseret den i hastighed med den originale lyd fra filmen, og taget det bedste fra begge versioner. Dermed har man fået lyden meget bedre end tidligere udgivelser.

Her får vi også Ann-Margrets to solonumre fra filmen APPRECIATION og MY RIVAL. Dem har vi ikke fået før på en Elvis plade.

Resten af CD 3 består af de resterende outtakes.

Hvad der aldrig før har været udgivet:
Det står faktisk ingen steder i selve boksen, så jeg har brugt Keith Flynns hjemmeside som hjælp. Iflg ham er flg takes aldrig udgivet før, hverken på bootleg eller officielt. Det er dog de færreste af disse numre der er komplette takes.

Night Life (Takes 1,2 & 4-13)
C’mon Everybody (Take 4)
If You Think I Don’t Need You (Takes 1,3,4,6,8,11,12)
I Need Somebody To Lean On (Takes 1-7 &9-18)
Do The Vega (Takes 2-6)
Santa Lucia (Track) (Takes 1-2)
Santa Lucia (Vocal Overdub) (Takes 1,2,3,5)
Viva Las Vegas (Takes 3-6)
Yellow Rose Of Texas/The Eyes Of Texas (Takes 1-8)
The Lady Loves Me (Takes 1,3-8)
You’re The Boss (Takes 1,2,4-15)
Today, Tomorrow And Forever (Takes 1,2,5)
Today, Tomorrow And Forever (Movie Vocal Overdub)(Takes 8,10)
The Climb (Takes 2, 6-8)

 

Indpakningen:

Uh, den er lækker! En 8” stor boks der er designet som en tape box, med kopi af de originale VLV tape bokses. Det er gennemført. Et 27 siders hæfte medfølger, med en masse information om selve filmen, Elvis og Ann-Margret. Jeg bliver også klogere på hvornår filmen havde premiere i forskellige lande verden over, og hvornår de enkelte sange havde deres premiere udgivelser på LP. Desuden er der fyldt godt op med billeder, både fra selve filmen, men også af pladecovers og merchandise til filmen. Jeg savner dog mere information om selve lydindspilningerne, da det jo er dem der dominerer selve de tre CD’er.

Konklusion:
Det er en forrygende god idé at udgive komplette sessions til os samlere, når nu der ikke er så voldsomt meget materiale tilbage i gemmerne. Der kommer da heller ikke nogle ”wow” oplevelser undervejs. Altså enten hvor Elvis klovner totalt rundt, eller at arrangementet af et nummer er helt anderledes end masteren.
Konklusionen er at det er fedt at have det hele samlet i én boks, og jeg håber der kommer flere udgivelser i denne serie.

Bonus info:

Det er i dag stadig en gåde, hvorfor man ikke udgav et helt album med sangene fra VLV. Elvis indspillede hele 12 numre, hvoraf de 9 blev brugt i den færdige film. Dertil kommer THE CLIMB, hvor Elvis faktisk synger med på kor sammen med The Jordanaires. Og så er der også Ann-Margrets to solo numre. Der var masser af materiale til et album, men man udgav blot en EP med fire numre, og en single med to numre. Resten af sangene blev udgivet over de efterfølgende mange år, på mange mærkelige plader. YOU’RE THE BOSS så faktisk først dagens lys i 1991.

Allerede under indspilningerne var der ingen tanker om at sangene skulle mixes til stereo og udgives på LP. (Alle singler og EPer blev kun udgivet i mono) Derfor er sangene indspillet på forskellig måde. Man optog dengang på 3 spors bånd. Alle instrumenter blev optaget på ét spor. Spor 2 blev brugt til Elvis’ vokal, og det 3. spor var typisk til kor. På disse optagelser er det dog vidt forskelligt hvad der blev lagt på 3. spor. På nogle numre er der kor, andre er det saxofon osv. Derfor er det næsten umuligt at lave stereo versioner af sangene. Hvis du lytter, så ligger alle instrumenter i venstre side, mens man har centreret Elvis’ vokal, så den kommer fra begge højttalere. Det resulterer i en næsten tom højre side, hvor der kun spilles det der ligger på spor 3, og så Elvis’ vokal. Måske vi gerne ville have haft mono mixes af masterne?

Keith Flynn kommenterer også om dette bokset (i min oversættelse):
”Det der skulle have været en definitiv udgivelse af disse sessions på FTDs THE VIVA LAS VEGAS SESSIONS, blev desværre ikke tilfældet. Selvom alt er blevet remixed og remastered fra bunden, mangler der nu dialog og ”take” annonceringer på nogle outtakes, der var tilstede på tidligere udgivelser. Outtakes der tidligere er udgivet med ren vokal, er her blevet tilsat rumklang. Det er der i øvrigt på hele udgivelsen”

Du kan læse meget mere (dog på engelsk) om disse sessions her:
http://www.keithflynn.com/recording-sessions/60_index_02.html#06