Dansk TV programoversigt

Lørdag den 20. januar 1973 kunne danske fjern-seere se følgende programmer i dansk TV, dvs. Danmarks Radio som jo var den eneste danske TV kanal på dette tidspunkt. Ét af programmerne var Elvis-koncerten fra Hawaii, der blev sendt kl. 20.05 til 21.05.

Nogle aviser angiver Elvis-koncerten til kl. 20.00 til 21.00, i stedet for som her kl. 20.05 til 21.05, men det er der sikkert en forklaring på. Der har evt. været nogle minutters ikke-programsat TV-omtale eller andet i de minutter der er til forskel.

Hawaii-koncerten blev i øvrigt også sendt på Sverige 2, programsat fra kl. 20.00 til 21.00 under titlen Elvis i Honolulu.

Sendt i farver

(F) i TV oversigten fra BT, som kan ses lidt  længere nede på siden, betyder, at udsendelsen blev sendt i farver. Det blev Aloha-koncerten, både på Danmarks Radio og på Sverige 2.

Det var dog langt fra alle danskere der havde farve-fjernsyn dengang. Ser man på licensbetalingen, var der faktisk ti gange så mange danskere, der betalte sort/hvid-licens, som farve-TV-licens, i øvigt hhv. 336,- og 526,- kroner årligt. Først i 1978 var der flere farve-TV- end sort/hvid-licensbetalere i Danmark.

Via satellit - noget særligt i 1973...?

En anden iagttagelse, man kan gøre her, er, at indsættelsen af Richard Nixon blev transmitteret i dansk TV direkte sidst på eftermiddagen, samme dag som Elvis’ Hawaii koncert blev sendt her i Danmark.

Udsendelsen startede klokken 17.50 i dansk fjernsyn.

Der var 6 timers tidsforskel på Washington, D.C. og Danmark sådan en januar-dag i 1973, hvor vi – vinter som det var – helt kan se bort fra sommertid, som i denne årrække var på vej ind i USA, men ikke i Danmark før 1980.

En amerikansk præsident bliver taget i ed præcis klokken 12 middag, og holder sin indsættelsestale umiddelbart efter. Den danske transmission har indlysende været fuldstændig direkte. Den er begyndt 10 minutter før Nixons i-ed-tagelse, og indsættelsestalen er kommet lige efter.

Dette må nødvendigvis være med til at tage brodden af opfattelsen af Elvis’ koncert som særligt “banebrydende” med hensyn til satellittransmission…

TV-program fra BT Lørdag den 20. januar 1973

TV i dag

DANMARK

15.20
(F) Planet i Verdensby
2. Den mobile bolig. Det andet af seks programmer om de problemer, som den voksende grad af industrialisering rejser for en befolkning, som selv vokser med faretruende hast.

15.50
(F) Henrik VIII’s koner
Engelsk TV-serie i seks dele efter idé af Maurice Cowan.
2. Anne Boleyn
Af Nick McCarty. Instruktion: Naomi Capon.
Personerne:
[…]

17.20
(F) Ungdomsredaktionen
– med aktuelle emner for dem, der er fjorten til atten. (Fortsætter i radioens program 2 kl. 18.00).

17.50
(F) Præsident Nixons indsættelse
Transmission fra Washington af højtideligheden i forbindelse med Richard M. Nixons indsættelse som USAs præsident. Kommentator: Claus Toksvig.

19.00
(F) Kikkassen
Ingrid og Lillebror
Her sker aldrig noget
En historie om Amanda, 3. Medvirkende børn og voksne fra Skovby.

19.30
TV-avisen

19.40
Sport

19.50
Næste uges TV

20.05
(F) Elvis Presley Show
60 minutter med Elvis Pesley optaget i søndags i Honolulu på Hawaii. Presley er eneste solist og introducerer selv sine sange i »Aloha From Hawaii«, som sendes direkte via satellit i Japan, Australien og Thailand.

21.05
Det kløvede menneske
En samtale med forfatteren og samfundsdebattøren Marit Paulsen om hendes bog »Du, menneske« og fornedrelsen af industriarbejderen.

21.35
(F) Så går karusellen
drejet af Stig Lommer og Aage Stentoft. Steen Holkenovs kvartet akkompagnerer.

22.10
TV-avisen

22.15
(F) Paragraf 64
En kriminalserie bygget over autentiske franske retssager.
[…]

23.05
TV-avisen

error: Advarsel: Indholdet er beskyttet!