Fun In Acapulco (Sjov i Acapulco)

Tekst af Henrik Busborg. Supplerende info og layout af Allan Tychsen

Fire af seks stjerner på mit Elvis film-barometer

Efter en tur til Seattles verdensudstilling gik det nu til det solbeskinnede Mexico. Eller rettere hele filmholdet og de fleste skuespillere drog til Mexico for at filme – ikke Elvis. Årsagen var muligvis, at Elvis var uønsket i Mexico. En (opdigtet) historie gik på, at Elvis skulle have udtalt, at Mexico var et usmageligt land, og at han hellere ville kysse tre afro-amerikanske kvinder end en mexicansk. Årtier senere viste det sig, at historien var plantet af en forsmået mexicansk politiker, som på vegne af en lokal medie-rigmand havde sendt en blankocheck til Presley’s kontor i Los Angeles. Rigmanden ønskede at få Elvis til at synge til sin datters 15 års fødselsdag. Checken blev smidt i skraldespanden, og Elvis dukkede selvsagt ikke op. Da rigmanden allerede havde annonceret EP’s ankomst, blev den kvindefornedrende historie plantet i pressen som en forklaring på stjernens udebliven. Usand eller ej, Elvis var pludselig uønsket i Mexico.

Resultatet blev, at alle scener med Elvis senere blev skudt i Hollywood. Scenerne i Mexico blev filmet med en bodydouble enten med ryggen til kameraet eller fra lang afstand.

Hal B. Wallis var igen producer, og dermed var opskriften nærmest skrevet på forhånd. Publikum var garanteret letbenet underholdning uden skygge kontroversielle kanter. For Elvis betød det endnu en rolle uden karaktermæssige udfordringer og oven i dette ikke en gang en tur til Mexico at se frem til. Elvis havde ellers været så opsat på turen sydpå, at han havde købt en tyrefægterkappe.

Den måtte – præcis som stjernen – selv forblive i USA. Hal B. Wallis var igen producer, og dermed var opskriften nærmest skrevet på forhånd. Publikum var garanteret letbenet underholdning uden skygge kontroversielle kanter. For Elvis betød det endnu en rolle uden karaktermæssige udfordringer og oven i dette ikke en gang en tur til Mexico at se frem til. Elvis havde ellers været så opsat på turen sydpå, at han havde købt en tyrefægterkappe. Den måtte – præcis som stjernen – selv forblive i USA. Allan Weiss var tilbage som manuskriptforfatter (skrev også “Blue Hawaii” og “Girls! Girls! Girls!”). Weiss skulle senere også have en finger med i spillet på “Roustabout”, “Paradise, Hawaiian Style” og “Easy Come, Easy Go”. Instruktør var også en gammel kending, nemlig Richard Thorpe, som Elvis kendte fra Jailhouse Rock.Elvis spiller trapez-artisten Mike Windgren, som er taget til Acapulco. Her forsøger han at komme sig over en trapez-ulykke, hvor han har tabt grebet om sin brors hånd, og broderen er styrtet i døden.

Mike bliver fyret fra sit job som kaptajn på en båd, men får i stedet ansættelse som afløser for en syg sanger på et hotel. Igen spiller Elvis sammen med en barneskuespiller. Det er den unge, charmerende Raoul (spillet af Larry Domasin), som skaffer Mike jobbet. De to synger også duet på filmversionen af nummeret “Mexico”. Mike ender hurtigt i clinch med hotellets anden livredder, Moreno (Alejandro Rey), som også er mexicansk mester i udspring – især da Mike lægger an på Morenos veninde, Margarita (spillet af veldrejede Ursula Andress), der også arbejder på hotellet – og er chefkokkens datter. Andress kom direkte fra sit gennembrud i rollen som den bikini-klædte Honey Ryder i den første James Bond-film “Dr. No”. Dolores Gomez (mexicanske Elsa Cárdenas) spiller kvindelig tyrefægter, der bager kraftigt på Mike. Hun smider en ordentlig portion frigjort kvindelig seksualitet ind i flere scener. Med nærmest forventelig forudsigelighed havner Mike midt mellem Margarita og Dolores.

Handlingens forviklinger er ikke store, men som sædvanlig skal jeg ikke afsløre mere end højest nødvendigt. Mike ender dog med at måtte se fortidens store spøgelse og sin højdeskræk temmelig direkte i øjnene til sidst i filmen.

Elvis synger “Fun In Acapulco”, “Vino Dinero y Amor”, “Mexico”, “El Toro”, “Marguerita”, “The Bullfighter Was A Lady”, “No Room To Rhumba In A Sports Car”, “I Think I’m Gonna Like It Here”, “Bossa Nova Baby”, “You Can’t Say No In Acapulco” og “Guadalajara”. Sangene blev indspillet i Radio Recorders i Hollywood d. 22. og 23. januar 1963.
Mens Elvis bakser med de latinamerikanske rytmer til “Fun In Acapulco”, har et ungt band ved navn The Beatles på den anden side af Atlanten 11 dage tidligere færdigindspillet deres første studiealbum, “Please, Please Me”. Der er et musikalsk og kulturelt stormvejr af dimensioner på vej i horisonten, men det ved hverken Elvis eller for den sags skyld Colonel Parker noget om – endnu…

“Fun In Acapulco” havde amerikansk premiere d. 27. november 1963, mens det danske publikum måtte vente til 16. marts 1964.

Find mange flere billeder fra filmen i vores store Galleri

Fun In Acapulco
Dansk Titel: Sjov i Acapulco

Paramount
Indspillet fra d. 28. januar til medio marts 1963
Premiere i USA: 27. november 1963
Premiere i DK: 16. marts 1964
Spilletid: 98 minutter

Medvirkende
Mike Windgren – Elvis Presley
Margarita Dauphine – Ursula Andress
Dolores Gomez – Elsa Cardenas
Maximillian – Paul Lukas
Raoul Almeido – Larry Domasin
Moreno – Alejandro Rey
Gæst ved poolen – Red West

Filmholdet
Producer – Hal B. Wallis
Instruktør – Richard Thorpe

Sange i filmen
Fun In Acapulco
Vino, Dinero Y Amor
Mexico
El Toro
Marguerita
The Bullfighter Was A Lady
(There’s) No Room To Rumba In A Sports Car
I Think I`m Gonna Like It Here
Bossa Nova Baby
You Can`t Say No In Acapulco
Guadalajara

Handlingen er nok en gang til den tynde side, men igen helt i sync med den letbenede dagsorden, som var sat. Til gengæld virker Elvis oplagt og er altså ufatteligt godt syngende på dette soundtrack. Det ærgrer mig – uanset årsagen – at Elvis ikke er filmet i Mexico, men foran de allerede optagede billeder. Ligeledes er det ærgerligt, at instruktør Richard Thorpe valgte at lade sin hovedrolleindehaver overspille de scener, hvor højdeskrækken og tankerne om den døde bror melder sig.

Til filmens store ros skal nævnes, at det mexicanske tema gennemsyrer samtlige sangnumre (omend bossa nova har sine rødder i Brasilien). De fleste numre falder naturligt ind i filmens handling, og selv om det ikke vrimler med hits, er der undervejs flere små perler, som vinder ved flere gennemlytninger. Og så må “No Room To Rhumba In A Sports Car” stå højt på listen over nomineringer til “Underligste sangtitel” i EP’s katalog!

Jeg ender på fire stjerner på Elvis-skalaen – og altså i samme kategori som “Blue Hawaii”, “Follow That Dream”, “G.I.Blues” og “Love Me Tender”. Havde der været halve stjerner, var “Fun In Acapulco” nok endt med 3½ af slagsen, men de findes ikke, så…. fire stjerner er det.

Dansk filmprogram

Avisudklip

Klik for at se større billeder

Find flere avisudklip med omtale af filmen i vores Scrapbog

Bonus info:

  • Elvis tog timer i spansk for at virke mere overbevisende i udtalen af sine spanske replikker.
  • Leiber/Stoller-nummeret “Bossa Nova Baby” blev – med rette – et stort hit for Elvis. Det nåede en plads som nr. 8 på Billboards Hot 100 pop chart.
  • “Bossa Nova Baby” blev indspillet af Tippie and the Clovers i 1962 uden større succes.
  • Alejandro Rey blev aldrig den store stjerne, men endte med et hav af mindre roller. Han var især efterspurgt til tv-serier, hvor han medvirkede i bl.a. “Gunsmoke”, “Knight Rider” og “Dallas”
  • Elsa Cárdenas spillede med i James Dean-filmen “Giant” fra 1956.
  • Teri Garr medvirker som statist i sin første af mange Elvis-film
  • Filmens danske titel blev “Sjov i Acapulco”. Titlen “Fest i Acapulco” var også på tegnebrættet.

Film trailer

Videre til næste film:
Kissin’ Cousins

error: Advarsel: Indholdet er beskyttet!