Loving You (Den gyldne guitar)

Tekst af Henrik Busborg. Supplerende info og layout af Allan Tychsen

Fem af seks stjerner på mit Elvis film-barometer

Skabelonen var jo egentlig ligetil: Den unge, smukke, temperamentsfulde og rebelske mand, som ikke rigtigt passer ind. Det var jo ren James Dean – om end i light-version, men helt sikkert godt tænkt.

Aviserne var igen uden den store begejstring. Det var uden tvivl en torn i øjet på de etablerede anmeldere, at se roterende hofter og farlig rock ’n’ roll musik pakket ud for åbent lærred. Jeg synes nu, at filmen har flow og finesse. Elvis er energisk, selvsikker og vil bare ud over kanten. Hans nærmest insisterende brug af ”Sir” og ”Mam” gennem hele filmen stemmer i den grad overens med det billede, som er malet af EP. Elvis havde efterlyst en rolle, hvor han ”kunne spille sig selv”. Det fik han i Loving You.

Der er i mine øjne flere tilløb til at gøre Elvis stueren i netop Loving You. Den sukkersøde Teddy Bear med Elvis i renskuret country-outfit er nærmest et forvarsel om transformationen fra enhver svigermors mareridt til sammes drøm.

At påstå at missionen med Loving You reelt var, at holdet ”bag” Elvis ville fremstille mange af de hændelser, som skete i den virkelige verden som publicity stunts, som de er i filmen, – er nok en tilsnigelse, men tanken strejfer mig.

Til gengæld sætter Loving You på underfundig vis netop denne periode af EP’s karriere fint i perspektiv, og derfor fortjener den en plads i den gode ende af skalaen.

Efter sit udlån til 20th Century Fox var Elvis tilbage hos Hal Wallis. Hvis Elvis havde været “out of character” i Love Me Tender, så var Loving You nærmest sendt fra himlen. I rollen som chaufføren, Deke Rivers (eller rettere Jimmy Thompkins!), hvis musikalske talent pludselig bliver opdaget, kunne Elvis på alle måder trække på egne erfaringer. I sin første hovedrolle var presset sikkert tungt på den 22-årige stjernes skuldre, men på lærredet kommer Elvis ud som både afslappet og godt tilpas – og så er han i farver!

Loving You er baseret på novellen ”A Call From Mitch Miller” skrevet af Mary Agnes Thompson. Novellen udkom i Good Housekeeping (!) i 1956. Loving You er instrueret af Hal Kanter, som tog med til EP’s sidste optræden på Louisiana Hayride for at få inspiration til manuskriptet. Her var Kanter vidne til både fanreaktioner og ikke mindst Colonel Tom Parkers arbejde i kulissen, hvilket har givet idéer til flere pudsige paralleller i filmen.

Historien er den typiske fortælling om den amerikanske drøm; den unge mand som opnår både rigdom og anerkendelse – heller ikke uden reference til EP’s egen verden. I Loving You er det heller ikke uden tråde til virkeligheden, når den udspekulerede og manipulerende (dog kvindelige) promoter, Glenda Markle (spillet af Lizabeth Scott), pludselig vil skrive en kontrakt, som giver hende 50% af kunstnerens indtægter!

Loving You er indspillet i perioden 21/1 til 8/3 1957 i Paramount Studios – med en enkelt afstikker til Hollywood Hills. Her filmede man scenerne på den farm, som skulle forestille at være Susan ”Sussie” Jessup’s (spillet af den yndige Dolores Hart) fødegård. Uden at plot spoile alt for meget kan jeg godt røbe, at hun og Elvis spiller godt sammen.

Loving You
Dansk Titel: Den Gyldne Guitar
Paramount
Indspillet d. 21. januar til 8. marts 1957
Premiere i USA: 9. juli 1957

Premiere i DK: 2. februar 1959
Spilletid: 101 minutter

Medvirkende
Deke Rivers – Elvis Presley
Glenda – Lizabeth Scott
Tex Warner – Wendell Corey
Susan Jessup – Dolores Hart
Musiker – Scotty Moore
Musiker – Bill Black
Musiker – DJ Fontana
Musikere – The Jordanaires

Filmholdet
Producer – Hal B. Wallis
Instruktør – Hal Kanter

Sange i filmen
(Let Me Be Your) Teddy Bear
Got A Lot O’ Livin’ To Do
Loving You
Lonesome Cowboy
Hot Dog
Mean Woman Blues
Party

Loving You indtjente 3,7 millioner USD i 1957. Den blev forsøgt genopsat i 1959, mens Elvis var i Tyskland, men uden større økonomisk succes.

Elvis synger “Mean Woman Blues”, “(Let Me Be Your) Teddy Bear”, “Loving You”, “Got a Lot o’ Livin’ to Do”, “Lonesome Cowboy”, “Hot Dog” og “Party” – alle indspillet Paramount Scoring Stage, Hollywood i perioderne 15-18/1, 21-22/1 og 14/2.

Danske avisudklip

Dansk filmprogram

Klik for at se større billeder

Bonus info:

  • I modsætning til Love Me Tender var der denne gang fundet plads til Bill Black, D.J. Fontana og Scotty Moore. De tre spiller i filmens band.
  • The Jordanaires er også med – og bliver endda præsenteret ved navn.
  • Elvis fik farvet håret sort til rollen – i øvrigt inspireret af Tony Curtis.
  • Både mor, Gladys og far, Vernon er statister i filmen. De spiller koncertpublikum.
  • I Frankrig tog den 15-årige dreng Hervé Fornieri i 1961 navnet Deke Rivers i den mission, at han ville bringe rock ’n’ roll til Frankrig – i øvrigt sammen med bandet Les Chat Sauvages.
  • Filmens tyske titel blev: “Gold aus heisser Kehle” (direkte oversat: “Guld fra en varm hals”. Betydning: “En stemme der er guld værd”)

Film trailer

Videre til næste film:
Jailhouse Rock

error: Advarsel: Indholdet er beskyttet!