The Trouble With Girls (Ballade med piger)

Tekst af Henrik Busborg. Supplerende info og layout af Allan Tychsen

Fire af seks stjerner på mit Elvis film-barometer

Det skal være Peter Tewksbury vel undt at han fik fingrene i mere (og bedre) materiale end “Stay Away Joe” til sin sidste film. Der er nemlig langt mere kød på både handling og ikke mindst personlighederne i “The Trouble With Girls”. Og det er mest det sidste, som får flere stjerner frem i min vurdering. Noget atypisk for en Elvis-film er vægten nemlig fordelt på mange skuldre – ikke kun på EP’s. Det smitter tydeligt af på Elvis, der virker afslappet og tilpas i rollen som Walter Hale. Filmens sange er usædvanligt velplacerede, og for en gangs skyld passer sangenes tekst også ind i handlingen. Det giver plads til, at Elvis kan spille skuespil – i hvert fald så meget, som rollen byder, og det klæder ham godt. Samtidig lykkes det at skabe en troværdig fornemmelse af stemningen i en lille amerikansk flække i 1927 – både i dialog og de fysiske rammer. Nu er “The Trouble With Girls” ikke nødvendigvis en dokumentarisk korrekt beskrivelse af fænomenet Chautauqua, men det er også interessant at møde tiden før radio og fjernsyn overtog udvidelsen af folks horisonter.

Omkring Elvis er der rigtig fine og troværdige præstationer. Kun Sheree North, i rollen som den tyngede apotekerassisstent Nita Bix, overspiller i en scene, hvor hun spiller fuld, men ellers er der masser af fine roller. Samlet set giver det filmen et behageligt flow. Det samme gør en passende omgang sange. Der er mest hitpotentiale i balladen “Almost” og den fyrige “Clean Up Your Own Back Yard” – den moderne, næsten MTV-agtige kameraføring til sidstnævnte virker i øvrigt upassende i filmens ellers rene stil.

Elvis fortalte Marlyn Mason, at han godt var klar over, at der blev grinet af ham bag hans ryg, når talen faldt på hans filmkarriere. Han ville gerne lave en ordentlig film, før han forlod Hollywood. Selv om der ventede endnu en tur foran de rullende kameraer, og hans endelige farvel derfor måtte vente lidt endnu, lykkes missionen faktisk ganske godt i “The Trouble With Girls”. Herfra er der fire fine stjerner til Walter Hales Chautauqua og co..

Der var én film tilbage i aftalen med MGM. Det blev Elvis-film nummer 30, “The Trouble With Girls (And How To Get Into It)”. Baseret på 1960-romanen “Chautauqua” af Day Keene (synonym for Gunard R. Hjertstedt) og Dwight Vincent Babcock, blev filmens manuskript til i hænderne på ægteparret Lois og Arnold Peyser. De to havde i en årrække skrevet tv-serier og virkede som oplagte valg. Tøjlerne skulle styres af “Stay Away Joe”-instruktøren Peter Tewksbury. Mens Elvis endnu havde en spillefilm i ærmet, skulle dette blive Tewksburys sidste. Det hele blev indspillet fra slutningen af oktober til midten af december 1968.

Filmen havde ellers været længe undervejs. Allerede i 1959 var der tale om at indspille den med Glenn Ford i hovedrollen. Det skulle ikke være, og idéen samlede støv indtil 1964, hvor Dick Van Dyke var udset til rollen. Da det heller ikke bar frugt, solgte MGM rettighederne til filmen til Columbia Pictures i 1965. Her strandede filmen også. I 1968 købte MGM det hele tilbage. Nu skulle det være.

Elvis spiller Walter Hale, en ung og uerfaren (men ulasteligt klædt) manager for det omrejsende Chautauqua Tent Show. Chautauqua var en folkeoplysningsbevægelse, som var voldsomt populær i USA i slutningen af 1800- og begyndelsen af 1900-tallet. Chautauqua stod for både underholdning og folkeoplysning med en blanding af musikere, skuespillere, lærere og talere. Konceptet var så populært, at USA’s præsident Theodore Roosevelt kaldte det “The most American thing in America”. Det hele svøbt i en tivoliagtig kulisse komplet med boder, hvor der kunne købes slush-ice, hotdogs og candyfloss.

Da Hale og co. i 1927 ankommer til den lille by Radford Center i staten Iowa, er der rigeligt med udfordringer for den unge chef. Toget er dårligt ankommet til stationen, før byens borgmester (Bill Zuckert) har tilbudt sin yndige lille datter som blikfang for den traditionelle skønhedskonkurrence for børn. Chautauquas noget ældre og mere erfarne andenmand Johnny (Edgar Andrews) har en alenlang liste med formaninger og praktiske genvordigheder, som Walter skal forholde sig til. Truppens selvbestaltede fagforeningskvinde, den skønne Charlene/Charlie (Marlyn Mason), er konstant på vagt over for ledelsens tiltag og forsøger at forsvare truppens ansattes rettigheder, mens hun passer både hunde og børn. Walter tager dog det hele med klassisk Elvis-charme, en cigar i mundvigen og den lejlighedsvise sang. Det hele blegner dog, da byens lede apoteker, Harrison Wilby (Dabney Coleman) pludselig findes myrdet. En af Chautauquas ansatte, korthajen Clarence (Anthony Teague) bliver anklaget for mordet, men Walter fornemmer omgående, at det ikke kan være tilfældet. Han ser i stedet, at apotekerens kvindelige assistent Nita Bix (Sheree North) har begået mordet. Walter formår at få Nita til at tilstå forbrydelsen, der er begået i selvforsvar, og hun slipper for straf. Og selvfølgelig formår han samtidig at håndtere den smukke, men bidske Charlie.

Undervejs vrimler det med skæve personligheder. Den flirtende receptionist Betty (Nicola Jaffe). Chautauqua’s egne ansatte – Mr. Morality (Vincent Price), moralens vogter. Den snobbede Shakespeare-skuespiller Mr. Drewcolt (John Carradine). Maude (Joyce van Patten), en tidligere kanalsvømmer, der nu holder foredrag om smøreolies kvaliteter i forhold til gåsefedt. Det er i sandhed en sammensat flok, som har fundet deres hjem hos Chautauqua. Eller de to børn Carol (Anissa Jones) og Willy (Pepe Brown), der charmer sig igennem deres scener. Og så er der filmens eneste “tossede” indslag – collegedrengene med Rutger – ham med “R” på blusen (Frank Welker) i spidsen.

Find mange flere billeder fra filmen i vores store Galleri

“The Trouble With Girls ” havde amerikansk premiere d. 3. september 1969. Med titlen “Ballade Med Piger” havde filmen dansk premiere d. 30. marts 1970.

Elvis synger “Swing Down Sweet Chariot”, “Violet (Flower Of NYU)”, “The Whiffenpoof Song“, Clean Up Your Own Back Yard”, “Signs Of The Zodiac” (duet med Marlyn Mason) og “Almost” alle indspillet d. 23. og 24. oktober 1968 hos United Artist Recorders i Hollywood.

Publikum strømmede ikke i biograferne for at se “The Trouble With Girls”. Måske var en del af årsagen, at Elvis med sit NBC juleshow (‘68 Comeback Special) i december 1968 og en succesfuld koncertrække i august 1969 på The International Hotel i Las Vegas allerede havde skrevet en ny side i fortællingen om sig selv. Drømmen om en karriere som skuespiller var blot endnu en rolle fra at blive lagt i graven.

The Trouble With Girls (And How To Get Into It)
Dansk titel: Ballade med piger

Metro-Goldwyn-Mayer
Indspillet fra d. 28. oktober til 16. december 1968
Premiere i USA: 3. september 1969
Premiere i DK: 30. marts 1970
Spilletid: 99 minutter

Medvirkende
Walter Hale – Elvis Presley
Charlene – Marlyn Mason
Betty – Nichole Jaffe
Nita Nix – Sheree North
Johnny – Edward Andrews
Mr.Drewcolt – John Carradine
Caril – Anissa Jones
Mr.Morality – Vincent Price
Maude – Joyce Van Polten
Willy – Pepe Brown
Harrison Wilby – Dabney Coleman
Mayor Gilchrist – Bill Zuchert
Mr. Perper – Pitt Herbet
Clarence – Anthony Teague
Constable – Med Flory
Lige – Rodd Redwing
Henry Carter – Edward McKinley
Mamie Callahan – Quentin Dean
Mrs Hawkins – Anne Seymour
Deputy sheriff – Jerry Schilling
Gambler – Joe Esposito

Filmholdet
Producer – Lester Welch
Instruktør – Peter Tewksbury

Sange i filmen
Almost
Clean Up Your Own Backyard
Swing Down, Sweet Chariot
Signs Of The Zodiac
The Whiffenpoof Song
Violet

Dansk filmprogram

Klik for at se større billeder

Bonus info:

  • Hele tre af filmens skuespillere skulle senere optræde i kultserien “Columbo”: Joyce Van Patten (et afsnit i hhv. 1974 og 76), Dabney Coleman (1973 og 1991) og Vincent Price (1973).
  • Ti dage efter premieren på “The Trouble With Girls” var der tv-premiere på tegneserien “Scooby-Doo, Where Are You!”, hvor Nicole Jaffe og Frank Welker lagde stemmer til hhv. Wilma og Fred.
  • Mac Davis og Billy Strange stod bag filmens eneste hit, “Clean Up Your Own Back Yard”, som nåede en plads som nr. 35 på Billboards Hot 100 og nr. 21 på den britiske UK Single Chart.
  • I Elvis’ single-kronologi ligger den klemt inde mellem “In The Ghetto” og “Suspicious Minds” – hhv. nr. 3 og 1 på Billboards hitliste.
  • Marlyn Mason spillede i 1967 rollen som Carrie Pipperidge i TV-filmen “Carousel” af Rodgers og Hammerstein – ja, den med “You’ll Never Walk Alone”, som Elvis efter flere tilløb indspillede i netop 1967.
  • Marlyn Manson kan skrive hele to roller i tv-serien “Bonanza” på cv’et – som hhv. Amanda (1965) og Tessa Caldwell (1964).
  • Der var traditionen tro ukrediterede roller til Memphis Mafia-medlemmer. Denne gang Jerry Schilling (som vicesherif) og Joe Esposito (som gambler).
  • Susan Olsen spiller den lettere læspende unge pige, som er til optagelsesprøve som sanger. Hun blev aldrig krediteret i filmens rolleliste, men skulle senere i 1969 få rollen som den yngste datter Cindy i den sammenbragte familie i den populære tv-serie “The Brady Bunch”.
  • “The Brady Bunch” fortsatte indtil 1974, hvor 117. og sidste afsnit blev sendt.
  • Vincent Price er kendt for sine mange roller i gyserfilm. Han er også med på Michael Jacksons “Thriller” fra 1983, hvor han fremsiger digtet og står for det afsluttende skræmmende grin.
  • “Violet” synges på “Aura Lee”, som også var melodien til “Love Me Tender”.
  • Selvom Elvis allerede havde indspillet “Swing Down Sweet Chariot” i 1960, og udgivet den på “His Hand In Mine” albummet samme år, blev der indspillet en ny version til brug i filmen. Denne version blev dog først udgivet på plade i 1983 på “A Legendary Performer, Vol. 4”
  • “Violet”, “The Whiffenpoof Song“ og “Signs Of The Zodiac” blev først udgivet i 1994 på CD i “Double Features” serien.

Film trailer

Videre til næste film:
Change of Habit