Aloha from Hawaii via Satellite

Fool / Steamroller Blues

Elvis

Raised On Rock / For Ol’ Times Sake

Med Elvis i studiet – Stax 1973

De planlagte indspilninger hos Stax var sat til at begynde den 20. juli kl. 20, men Elvis mødte ikke op til tiden og ankom først kl. 23. Han endte med ikke at indspille og forlod studiet efter fire timer.

Den 21. juli om aftenen mødte Elvis op i Stax Studierne flere timer senere end planlagt for at begynde indspilningerne. Det var fra starten klart, at noget var helt galt. Bobby Wood (en af musikerne) fortalte at Elvis havde taget på i vægt, hans øjne var gule, og at hans hud var gul. Han kunne ikke tro på, at det var det samme menneske, han havde arbejdet sammen med kun fire år tidligere i American Studios. Han var som et forvandlet menneske. Elvis forlod studiet igen efter nogle timer, absolut intet blev indspillet.

Da han ankom igen den næste aften arbejdede de på ”If You Don’t Come Back”, det var en 10 år gammel sang, der tidligere var blevet indspillet af blandt andet the Drifters og skrevet af Leiber & Stoller, som gennem årene havde leveret meget sangmateriale til Elvis.

”Three Corn Patches” var aftenens anden Leiber & Stoller sang, en relativt ny sang der var indspillet året før af T-Bone Walker. De arbejdede længe på denne sang uden synderligt held, og Elvis kommenterede, at: ”Vi kan ikke få noget godt ud af det her bras”. Da Elvis vågnede lidt op, undskyldte han til Felton Jarvis, at han ikke havde styr på sin udtale af p-lyde, så det ”popper” i mikrofonen. Sangen blev lavet færdig med et definitivt take 15.
Aftenens sidste sang blev ”Take Good Care of Her” komponeret af Arthur Kent og Ed Warren og indspillet første gang i 1961 af Adam Wade ,og Elvis syntes at kunne lide sangen, så den kom ganske hurtigt i kassen.

Al Pachuki lyttede til det endelige take, og han kunne høre, at det brummede fra orgelet, mens Stax’ egen tekniker fastholdt, at det blot var deres monitors, der lavede støjen: ”Hvordan kan jeg vide, at det ikke er på båndet?”, spørger Al. De færdiggjorde sangen, men der blev ikke arbejdet yderligere denne aften.

Over de kommende fire dage blev der indspillet, men Elvis’ motivation var ikke til stede. Der blev dog så mange sange gjort færdige, at man havde materiale nok til et par albums.

Der blev i december måned 1973 booket endnu 5 dage hos Stax, de skulle forløbe fra den 10. til den 15. december som en fortsættelse af indspilningerne i juli. Elvis insisterede på at kunne optage tæt på sit hjem, så Stax blev igen valgt.

Alle dagene begyndte indspilningerne kl. 21, bandet var denne gang James Burton på guitar og Ronnie Tutt på trommer begge fra Elvis’ TCB band. Nobert Putnam er med på bas og David Briggs på piano. Fra selve byen Memphis var Johnny Christopher på rytmeguitar og svenskfødte Per Erik Hallin, som supplerede David Briggs, var med på keyboard.
Antallet af backingsangere kom helt op på 11, hvor også Elvis’ nye sanggruppe Voice var talt med.

Den 10. december indspillede de indtil kl. halv fem om morgenen, og Elvis’ humør og engagement var helt anderledes end i juli måned, selvom der denne dag kun kom to færdige sange på bånd. Al Pachuki, som havde været tekniker i juli måned, var blevet skiftet ud med Mike Moran og Dick Baxter sammen med to hjælpere efter ordre fra RCA-direktør Joan Deary. Samtidig blev en vogn med udstyr sendt til Memphis med 16 spors bånd og udstyr, som blev koblet til selve studiet, så man reelt ikke brugte udstyret i kontrolrummet.
Aftenen startede med ”I Got A Feeling In My Body”, hvor Elvis’ engagement var tydeligt. Sangen var skrevet af Dennis Linde, som ligeledes havde skrevet ”Burning Love”. Der blev lavet 7 takes af sangen, men de besluttede sig for at bruge take 3. ”It’s Midnight”, som også blev indspillet denne dag, var næsten selvbiografisk, Elvis og bandet brugte meget lang tid på denne sang for at få det optimale resultat, som viste, at Elvis var stærkt tilbage med en fremragende vokal.

Over de næste 5 dage blev der indspillet, Elvis var motiveret og klar, og resultatet var meget bedre end ved de tidligere indspilninger i juli måned.

Den 16. december sluttede inspilningerne kl. 5 om morgenen efter at ”If That isn’t love”, ”Spanish Eyes” og ”She Wears My Ring” var blevet færdige, og Felton Jarvis kunne levere 18 færdige sange til RCA. Der var mange af en kvalitet, som tydeligt afspejlede Elvis’ bedre tilstand både fysisk og psykisk.

 

Raised On Rock

A Legendary Performer Vol. 1