Aloha from Hawaii via Satellite

Dobbelt LP
VSPX 6089

Udgivet februar 1973

“Aloha From Hawaii Via Satellite” er et dobbelt live album optaget under en koncert d. 14. januar 1973 i Honolulu, Hawaii.
Showet bliver vist verden over på tv, og er i dag måske det mest legendariske show med Elvis.

Allerede inden udgangen af februar er albummet udgivet og ligger nummer 1 på de amerikanske hitlister, ligesom det har solgt nok til en guld-plade. Albummet bliver udsendt i quadrofoni (4 kanalslyd), og bliver den første titel som kommer på hitlisten i dette format.
Ved udgangen af 2012 havde Aloha solgt til 7 x platin.

Læs alt om Aloha From Hawaii i vores store tema:

(Åbner i et nyt vindue)

Pladecoveret var trykt på forhånd, for at få albummet udsendt så hurtigt som muligt. Derfor fremgår sangtitlerne heller ikke på det originale cover.
Dette er også grunden til at man ikke brugte billeder fra selve koncerten på coveret, da dette simpelthen var færdig trykt lang tid før koncerten fandt sted.

Coverfotoet er taget under koncerten i San Antonio, Texas, den 18. april 1972.
Dette er faktisk en af de koncerter der blev filmet under og brugt i “Elvis On Tour” filmen.

Showet er et af de mest sete underholdningsprogrammer i TV-historien. Det anslåes, at over en milliard mennesker overværede programmet, der blev transmitteret til over 40 lande i Europa og Asien.
I USA blev showet ikke sendt før den 4. april for at undgå sammenfald med transmissionen af dette års Super Bowl.

Koncerten var et velgørenhedsarrangement til fordel for Kui Lee’s Cancerfond, og Elvis fik intet honorar for sin optræden. Målet var at indsamle 25.000 $, og resultatet blev det tredobbelte.
Kui Lee var en hawaiiansk sangskriver, som døde i 1966. Han skrev blandt andet sangen “I’ll Remember You”, som blev indspillet af Elvis og også blev fremført under showet.

Side 1
Also Sprach Zarathustra
See See Ride
Burning Love
Something
You Gave Me a Mountain
Steamroller Blues

Side 2
My Way
Love Me
Johnny B. Goode
It’s Over
Blue Suede Shoes
I’m So Lonesome I Could Cry
I Can’t Stop Loving You
Hound Dog

Side 3
What Now My Love
Fever
Welcome to My World
Suspicious Minds
Introductions by Elvis

Side 4
I’ll Remember You
Long Tall Sally/Whole Lotta Shakin’ Goin’ On
An American Trilogy
A Big Hunk O’ Love
Can’t Help Falling in Love

Magasinet “Show and Tell”, Hawaii skriver i deres anmeldelse fra 1973:

“Perhaps Presley had a hidden meaning regarding the late Kui Lee, when he sang the composer’s closing lines in “I’ll Remember You,” as follows: “…love me always, promise always, you’ll remember, too.”

Karakter 3 stjerner * * *

USA Billboard Pop Albums #1
USA Billboard Country Albums #1
Canada – Album Charts #1
England – Album Charts #11
Norge – Top 40 #7
Tyskland – Album Charts #38
Holland – Album Charts #2
Belgien – Top 40 #2
Sverige – Top 20 #1
Australien #1

 


Stereo 8 bånd

Quadrofoni bånd

Kassettebånd

Fool / Steamroller Blues

Single
74-0910

Udgivet 13. marts 1973

“Fool” var fra det kommende album, selvom man reklamerede for “Separate Ways” albummet på coveret.

“Steamroller Blues” skulle promovere “Aloha” albummet, og sangen var også fra selve showet.

Elvis

LP
APL1 0283

Udgivet juli 1973

Dette album var sammensat af indspilninger fra de seneste par år, som man ikke havde fået udsendt endnu.

Side 1
Fool
Where Do I Go from Here?
Love Me, Love the Life I Lead
It’s Still Here
It’s Impossible

Side 2
(That’s What You Get) For Lovin’ Me
Padre
I’ll Take You Home Again, Kathleen
I Will Be True
Don’t Think Twice, It’s All Right

Raised On Rock / For Ol’ Times Sake

Single
APBO 0088

Udgivet 1. september 1973

Som en opvarming til det kommende album, blev denne single udsendt i september måned. Sangene var blevet indspillet i juli måned hos STAX i Memphis.


Med Elvis i studiet – Stax 1973

De planlagte indspilninger hos Stax var sat til at begynde den 20. juli kl. 20, men Elvis mødte ikke op til tiden og ankom først kl. 23. Han endte med ikke at indspille og forlod studiet efter fire timer.

Den 21. juli om aftenen mødte Elvis op i Stax Studierne flere timer senere end planlagt for at begynde indspilningerne. Det var fra starten klart, at noget var helt galt. Bobby Wood (en af musikerne) fortalte at Elvis havde taget på i vægt, hans øjne var gule, og at hans hud var gul. Han kunne ikke tro på, at det var det samme menneske, han havde arbejdet sammen med kun fire år tidligere i American Studios. Han var som et forvandlet menneske. Elvis forlod studiet igen efter nogle timer, absolut intet blev indspillet.

Da han ankom igen den næste aften arbejdede de på ”If You Don’t Come Back”, det var en 10 år gammel sang, der tidligere var blevet indspillet af blandt andet the Drifters og skrevet af Leiber & Stoller, som gennem årene havde leveret meget sangmateriale til Elvis.

”Three Corn Patches” var aftenens anden Leiber & Stoller sang, en relativt ny sang der var indspillet året før af T-Bone Walker. De arbejdede længe på denne sang uden synderligt held, og Elvis kommenterede, at: ”Vi kan ikke få noget godt ud af det her bras”. Da Elvis vågnede lidt op, undskyldte han til Felton Jarvis, at han ikke havde styr på sin udtale af p-lyde, så det ”popper” i mikrofonen. Sangen blev lavet færdig med et definitivt take 15.
Aftenens sidste sang blev ”Take Good Care of Her” komponeret af Arthur Kent og Ed Warren og indspillet første gang i 1961 af Adam Wade ,og Elvis syntes at kunne lide sangen, så den kom ganske hurtigt i kassen.

Al Pachuki lyttede til det endelige take, og han kunne høre, at det brummede fra orgelet, mens Stax’ egen tekniker fastholdt, at det blot var deres monitors, der lavede støjen: ”Hvordan kan jeg vide, at det ikke er på båndet?”, spørger Al. De færdiggjorde sangen, men der blev ikke arbejdet yderligere denne aften.

Over de kommende fire dage blev der indspillet, men Elvis’ motivation var ikke til stede. Der blev dog så mange sange gjort færdige, at man havde materiale nok til et par albums.

Der blev i december måned 1973 booket endnu 5 dage hos Stax, de skulle forløbe fra den 10. til den 15. december som en fortsættelse af indspilningerne i juli. Elvis insisterede på at kunne optage tæt på sit hjem, så Stax blev igen valgt.

Alle dagene begyndte indspilningerne kl. 21, bandet var denne gang James Burton på guitar og Ronnie Tutt på trommer begge fra Elvis’ TCB band. Nobert Putnam er med på bas og David Briggs på piano. Fra selve byen Memphis var Johnny Christopher på rytmeguitar og svenskfødte Per Erik Hallin, som supplerede David Briggs, var med på keyboard.
Antallet af backingsangere kom helt op på 11, hvor også Elvis’ nye sanggruppe Voice var talt med.

Den 10. december indspillede de indtil kl. halv fem om morgenen, og Elvis’ humør og engagement var helt anderledes end i juli måned, selvom der denne dag kun kom to færdige sange på bånd. Al Pachuki, som havde været tekniker i juli måned, var blevet skiftet ud med Mike Moran og Dick Baxter sammen med to hjælpere efter ordre fra RCA-direktør Joan Deary. Samtidig blev en vogn med udstyr sendt til Memphis med 16 spors bånd og udstyr, som blev koblet til selve studiet, så man reelt ikke brugte udstyret i kontrolrummet.
Aftenen startede med ”I Got A Feeling In My Body”, hvor Elvis’ engagement var tydeligt. Sangen var skrevet af Dennis Linde, som ligeledes havde skrevet ”Burning Love”. Der blev lavet 7 takes af sangen, men de besluttede sig for at bruge take 3. ”It’s Midnight”, som også blev indspillet denne dag, var næsten selvbiografisk, Elvis og bandet brugte meget lang tid på denne sang for at få det optimale resultat, som viste, at Elvis var stærkt tilbage med en fremragende vokal.

Over de næste 5 dage blev der indspillet, Elvis var motiveret og klar, og resultatet var meget bedre end ved de tidligere indspilninger i juli måned.

Den 16. december sluttede inspilningerne kl. 5 om morgenen efter at ”If That isn’t love”, ”Spanish Eyes” og ”She Wears My Ring” var blevet færdige, og Felton Jarvis kunne levere 18 færdige sange til RCA. Der var mange af en kvalitet, som tydeligt afspejlede Elvis’ bedre tilstand både fysisk og psykisk.

 

Raised On Rock

LP
APL1 0388

Udgivet oktober 1973

Det første album med helt nye indspilninger fra Stax studios i Memphis.

Side 1
Raised on Rock
Are You Sincere
Find Out What’s Happening
I Miss You
Girl of Mine

Side 2
For Ol’ Times Sake
If You Don’t Come Back
Just a Little Bit
Sweet Angeline
Three Corn Patches

A Legendary Performer Vol. 1

LP
CPL1 0341

Udgivet november 1973

Efter at Elvis havde solgt rettighederne til bagkataloget, benyttede RCA muligheden for at sammensætte en ny form for opsamlingsalbum. For første gang også med alternative indspilninger af Elvis’ SUN-sange.

Side 1
That’s All Right
I Love You Because (Take 2)
Heartbreak Hotel
Klip af interview fra den 28./9. 1958
Love Me (fra “NBC-TV Special” 27./6. 1968 8PM show)
Trying To Get To You (fra “NBC-TV Special” 27./6. 1968 8PM show)

Side 2
Love Me Tender
Peace in the Valley
Elvis’ Farewell to His Fans (1958)
(Now and Then There’s) A Fool Such as I
Tonight’s All Right for Love
Are You Lonesome Tonight? (fra “NBC-TV Special” 27./6. 1968 8PM show)
Can’t Help Falling in Love