Elvis på Bahamas

Af Peter Krogh

I oktober ´69 planlægger Elvis en ferie i Europa. Obersten overbeviser Elvis om at hans fans vil blive fornærmede over ”Elvis som turist”, når han nu aldrig har givet koncert i Europa. I stedet tager Elvis på ferie på Bahama. En tur der ikke findes mange detaljer om. Før nu.

Anthony Stuchbury har lavet et fremragende stykke research-arbejde, og han har skrevet artiklen nendenfor. Vi har fået lov at oversætte og bringe den her på ”Alt om ELVIS”

Selvom jeg har ledt i flere år, har jeg ikke kunnet finde nogle informationer om Elvis´s besøg til Bahama.

Så en dag kommer min kone hjem fra arbejde og fortæller om en af sine kollegaer. Kollegaen´s søn, som hedder Michael, har under et ophold i Spanien mødt en irsk fyr som påstår han har spillet med Elvis. Han skulle endda have billeder som bevis.

Jeg tænke naturligvis at det nok var en impersonator ahn havde spillet med. Med et par uger senere kom min kone hjem med nogle billede af Elvis som jeg ikke havde set før.

Jeg begyndte starks at forhøre mig i ”Elvis-verdenen”, om nogle kunne genkende disse band-medlemmer.Men ingen kunne hjælpe. Heller folk som Mike Leech, Knox Philips, Steve Copper, James Burton, Scotty Moore, Sonny West eller Marty Lacker.

Efter mange forespørgelser på forskellige forums, fik jeg et spor. En gut mente at det kunne være et band ved navn The Witnesses. Jeg forfulgte straks sporet, og fik lokaliseret et af medlemmer ved navn Harry ”Trixie” Hamilton. Da han stadig er udøvende musikere i Irland gik vores kommunikation langsomt. Men endelig svarede han….

”Hi Tony.

Billederne er taget på The Paradise Island Hotal i Nassau, Bahamas i oktober 1969. Det første billede fra venstre til højre Andy Wilson, trumpet, mig selv på bas, Alex Burns guitar, Elvis, Joe ”Boots” Clarke trumpet, George Mullan trumpet og Sammy Keiso på trommer. Der mangler to band-medlemmer på billedet Jim McDermott på sax og Colm Wilkinson. Colm kom senere til at arbejde sammen med Andrew Lloyd Webber i ”jesus Christ Superstar”, Phanton of the Opera” og Les Miserables”

Det andet billede er Elvis, Andy og George. Det næste er Elvis Alex, Jim og mig selv. Jeg ville ønske der var lyd på disse billeder. Elvis spørger ”Tror I jeg kan komme ind ??” og Alex svarer ”Bare sig du kender mig, Elvis. Så skal du nok komme ind.”

Elvis var kommet for at prøve undervandsfiskeri. Men pga for meget søgang afkortede han turen. Han var sammen med Priscilla, hans kusine Patsy Presley, en japansk pige og en bodyguard (sikkert Sandi & Jerry Schilling).

Elvis var en flink fyr og han sørgede for vi havde rigeligt med drinks. På et tidspunkt skulle vi fejre at hans nye single (Suspicious Minds) var kommet på hitlisten.

Indtil han så vores show troede han vi var… han kaldte det ”Limeys”. Han vidste ikke vi kom fra Irland. Han fortalte mig at de eneste irske sange han kendte var ”Danny Boy2 og I´ll Take You Home Again Kathleen”

Oprindligt havde jeg 36 billeder, taget med et 16mm kamera. På det tidspunkt var der kun tre steder i USA som kunne fremkalde disse film.

Da vi kom tilbage til Belfast lånte jeg billederne ud til et musikblad. Bladet gik konkurs og jeg så aldrig billederne igen.”

Nå men jeg troede så det var det. Indtil endnu et snapshot fra stranden dukkede op på eBay. Det ene har jeg kendt et stykke tid. På det tidspunkt havde jeg genoptaget kontakten med Harry, og han satte mig i forbindelse med endnu et band-medlem, Andy Wilson.Det vidste sig det var Andy som havde givet Michael billedet, mens de arbejdede i Spanien.

Andy kunne godt huske sit første møde med Elvis. En dag sad han ved hotellets pool og prøvede at charmere en blond pige. Pigen var ikke særlig modtagelig for den irske charme. Andy havde hørt at Elvis var tjekket ind på hotellet, så han siger henkaset ”I wonder if I´ll see Elvis today”. Pigen tror naturligvis ikke Andy, men i samme sekund går hotellets døre op og ud kommer Elvis og hele hans følge. Da Elvis går fordi poolen kigger han ned. Sikkert for at tjekke blondinen. Andy er hurtig og siger ”Hi Elvis, how are you doin´today?”. Elvis mumler et svar og går videre. Men selv med hjælp fra Elvis, kunne Andy ikke score pigen.

Harry husker også sit første møde med Kongen. Umiddelbart før bandet skal på scenen, går Elvis forbi dem på vej til casinoet. Harry siger til en af de hotel-ansatte ”Hold da op, hvor han ligner Elvis ham der..” Den ansatte svare ”Det ER Elvis, sir”.

Harry springer op og følger efter Elvis, som sætter sig ved et Blackjack-bord med en håndfuld kontanter. Harry er ikke sikker på om det er 50$ eller 100$ sedler. Men han kan huske Elvis røg cigar og drak bourbon.

”Jeg havde altid hørt at denne svigermors drøm hverken røg, drak eller gamblede. Og her var han så lige foran mig, i gang med alle tre ting”

The Witnesses, som havde indspillet ”Take Good Care of Her” i 1965, var det store tilløbstykke på Trade Winds Lounge. De havde reserveret et bord til Elvis og hans gæster foran scenen. Harry fik opgaven at præsentere Elvis for publikum, og det fik næsen folk til at gå amok. Elvis bukkede og satte sig ved siden af Priscilla.

Elvis blev inviteret på scenen, men han sang dog ikke med dem. Han fortalte at han var imponeret over bandets show. Efter showet blev der taget adskellige billeder og det var her Elvis sagde at han troede bandet var fra England.

The Witnesses havde et fem-uger-arrangement på Paradise Island Hotel, og under Elvis´s ophold blev det rutine at Elvis spillede blackjack, mens Priscilla og de andre så showet. Under det sidste nummer stod Elvis i døren hvor efter han satte sig hos de andre.

Elvis blev venner med bandet, og George Mullan fik Elvis til at skrive sin autograf på en 1$ seddel, som sendte til sin datter Julie. Hun opdagende dog ikke autografen, og fik den vekslet i den lokale bank.

Et af billederne, temmelig uskarpt, er af Harry, Elvis og en ung pige. Det er taget ved en bryllup-reception på hotellet. Hvis man skal have uventede gæster til sit bryllup, så må det da gerne være kongen…. Men det er en hel anden historie.

Herunder to billeder mere fra Elvis i Bahamas. Tak til Johnny Christensen for dem.
Videre til næste anekdote
Elvis, Racist? Nej, vel…